Bovenbouw: Alles wat (niet) mag

Gepubliceerd op 6 juni 2024 om 17:30

Bovenbouw Alles wat (niet) mag – Stine Jensen en Ellie Lust

 

Agent en boeven met sleutels;

Materiaal: 3 kleine matjes (voor buiten kunnen deze vervangen worden door hoepels) 4 hoepels 3 lintjes (1 rode en 2 gele) 1 pylon

Beginsituatie: In boevenstad zijn boeven ontsnapt. De agent (de tikker) krijgt een lintje om en probeert zo snel mogelijk de boeven (de lopers) te tikken. De boeven proberen vrij te blijven door weg te rennen. Als alle cellen (hoepels) vol zijn, is het spel afgelopen. Dan kiest de agent een nieuwe agent (een kind dat nog niet geweest is). De agent geeft het lintje aan de nieuwe agent en alle boeven zijn weer vrij.

Verlossen met sleutels De boeven kunnen elkaar met 1 van de 2 gestolen sleutels bevrijden uit de gevangenis. De sleutels (gele lintjes) liggen op de mat die het verst van de gevangenis ligt. De boeven kunnen 1 sleutel van de mat pakken en naar een gevangen boef brengen. Lukt dat dan is de boef vrij. De bevrijde boef brengt de sleutel terug naar de mat.

Regels: De agent start vanuit het politiebureau. Wie op of over de matten loopt, is af. Wie uit het vak rent, is ook af Getikt? Ga dan in een cel (hoepel) staan van de gevangenis staan. Een boef mag maar 1 sleutel per keer pakken De sleutel wordt gegeven, niet gegooid Een boef die wordt getikt met een sleutel, geeft de sleutel aan de agent. De agent legt de sleutel op het politiebureau. Daar kunnen de boeven er niet bij. Als de boef in de gevangenis een sleutel krijgt, mag hij kiezen wanneer hij de gevangenis verlaat Een teruglopende boef met sleutel mag ook getikt worden

 

Gevangenistrefbal;

Materiaal: 4 banken, 2 foamballen, 4 lintjes

Beginsituatie: De 4 gooiers proberen de lopers af te gooien. De lopers proberen dit te voorkomen. Regels: De afgooiers mogen niet lopen met de bal. De lopers mogen niet afweren. Ben je als loper afgegooid dan kom je in de gevangenis (vierkant).

Je kunt op 2 manieren uit de gevangenis komen: 1. Een loper vangt de bal of pakt hem van de grond, hij speelt jou in de gevangenis aan en jij speelt weer een loper buiten de gevangenis aan. 2. Je speelt de bal terug naar de loper waarvan je hem kreeg (alle gevangenen vrij). De lopers mogen buiten de gevangenis getikt worden wanneer zij een bal oppakken of vangen.

Veranderingsmogelijkheden: Als de gooiers te sterk zijn, dan spelen met 3 in plaats van 4 gooiers, of met 1 bal spelen. Als de lopers te sterk zijn, dan een 5e gooier erbij zetten. Als de lopers te sterk zijn, dan de 2e manier om uit de gevangenis te komen laten vervallen. Het ‘bevrijdvak’ kan ook in een hoek gezet worden, zo wordt het voor de gooiers makkelijker en voor de lopers moeilijker. Om dit weer in evenwicht te brengen kan er gekozen worden voor minder gooiers.

 

Politie en boef; alle boeven zijn uit de gevangenis ontsnapt. De politie (2 tikkers) proberen ze te vangen (tikken). Gevangen? Dan wordt je naar de gevangenis (2 matjes of een getekend vak buiten) gebracht. Aan de voorkant van de gevangenis staan 2 bewakers. Zij zorgen dat alle loslopende boeven niet te dicht bij de gevangenis kunnen komen om de gevangen boeven te bevrijden. Gevangen boeven kunnen worden bevrijd door een high-five te krijgen van een loslopende boef. Maar ondertussen kunnen ze worden getikt door een bewaker of agent. Gevangen boeven mogen niet van de mat komen, alleen hun hand mag uitsteken.

Maak het moeilijker in de gymzaal door een wandrek te gebruiken als gevangenis, de zijkanten zijn met matjes afgezet. Daardoor kunnen de handen echt alleen door de ‘tralies’ worden gestoken.

Maak het spel makkelijker of moeilijker met meer agenten en/of bewakers of door de gevangenis groter/kleiner te maken.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.