Bovenbouw: Titanic en het raadsel van de grote Omar

Gepubliceerd op 18 juni 2024 om 17:30

Bovenbouw De Titanic en het raadsel van de grote Omar – Lucinda Vos

 

Op 15 april is het 112 jaar geleden dat de Titanic gezonken is, dit boek is een mooi boek om hier bij stil te staan.

 

Touwklimmen; touwklimmen in de gymzaal.

 

Dief en de robijnen; bescherm de robijnen tegen de dief. Op een mat liggen (bij voorkeur) rode pittenzakken. Op de mat staat de eigenaar van de robijnen, maar de dief wil ze stelen. Probeer, zonder getikt te worden robijnen van de mat te stelen. Robijn gestolen? Leg ze op de verzamelplaats neer. Getikt? Loop naar de verzamelplaats, tik deze aan en doe weer mee. De robijn laat je dan natuurlijk op de mat liggen.

Variatie: meer/minder robijnen, meer/minder dieven, grote/kleine mat, eigenaar mag wel/niet met een voet van de mat komen.

 

Hokbal; teken een hok (of zet een gedeelte af met een bank). Speel een tikspel. Ben je getikt dan ga je in het hok staan. In het hok ligt een bal, als de getikte loper de bal overgooit met een nog niet afgetikte loper, dan is de

gevangen tikker weer vrij. Dit geldt alleen als de bal rechtsreeks wordt gevangen door beide lopers. 

Differentiatie: meerdere ballen, groter/kleiner speelveld/hok, hok midden in het veld/ in de hoek, overgooien met een bounce, extra tikkers

 

Tunnelzicht; maak een bril van twee closetrollen door er touwtjes aan te maken. De closetrollen niet kleiner knippen. Eventueel de rollen vasthouden als vastmaken niet lukt. Je zicht is nu beperkt. Probeer de overkant van een ruimte te bereiken. Zorg voor veiligheid en beperk de obstakels. Lukt het lopen, probeer dan een bal te stuiten of met je voet en/of hockeystick naar de overkant te brengen.

 

Levend zeeslag

Teken allebei een vak van 10x10, schrijf boven van links naar rechts: 1-10 en links van boven naar beneden A-J. Zo ontstaat er een vak met coördinaten. Je hebt op papier hetzelfde vak met coördinaten staan. Teken in je papier een aantal boten (3 boten die 3 vakjes lang zijn, 1 boot van 2 vakjes, 1 boot van 4 vakjes, 1 boot van 5 vakjes en 1 boot van 6 vakjes).

Speler 1 springt in een vak en zegt aan speler 2 het coördinaat van dat vak. Bijvoorbeeld: A6. Ligt er op dat coördinaat een stukje van zijn boot, dan zegt speler 2: BOEM!! Ligt er geen stukje boot dan zegt hij: PLONS! Bij Boem zet je een kruis in dat vak met kleur die je hebt afgesproken voor BOEM! (bijv. groen of rood). Bij Plons doe je hetzelfde met de daarvoor afgesproken kleur (bijv. blauw of rood). Dan springt speler 2 in zijn vak op een coördinaat en doet hetzelfde.

Zo probeer je zo snel mogelijk achter de juiste coördinaten van de boten te komen. Je springt steeds van vakje naar vakje. Heb je een boot helemaal laten zinken dan zegt diegene: BLUB BLUB BLUB.

Wie kan als eerste alle boten vinden van de ander?

Op het papier staan dus de boten getekend, die de ander moet gaan raden.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.