Bovenbouw: De jongen die van de wereld hield

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 17:30

Bovenbouw De jongen die van de wereld hield – Tjibbe Veldkamp

 

Zandloper; Welke beweging kan je in 1 minuut heel makkelijk volhouden? Bijv. springen, op 1 been staan. Draai een zandloper om van 1 minuut en kijk of je het volhoudt. Wat zou je heel lastig vinden om 1 minuut vol te houden? Probeer dit ook 1 minuut te doen. Lukt het? Lukt het niet? Tot hoever kwam je dan? Wat kan je doen om wel tot 1 minuut te komen?

 

Zintuigen; doe verschillende proeven met zintuigen. Doe een blinddoek voor en:

-ruik verschillende geuren (kruiden, fruit, bloemen, gras, etc.), probeer te omschrijven wat je ruikt.

-voel verschillende voorwerpen met verschillende texturen. Wat heb je in je hand voor werpen, maar omschrijf ook wat je voelt.

-proef verschillende etenswaar. Leg uit wat je proeft qua smaak, maar ook of het nat/ droog/ korrelig/etc aanvoelt.

-voel aan iemand in welke positie diegene staat en doe deze na. Dit kan alleen met iemand die je vertrouwt en als beiden het niet erg vinden dat een ander aan je zit.

-teken op de rug van een ander een voorwerp en raadt wat er getekend is.

Houtskool; maak met houtskool een zwart-wit tekening, breng nuances aan met grijstinten door de druk op de houtskool te veranderen.

 

Politie; ontsnap aan de politie door niet getikt te worden.

De agent (de tikker) krijgt een lintje om en probeert zo snel mogelijk de boeven (de lopers) te tikken. De boeven proberen vrij te blijven door weg te rennen. Leg een aantal hoepels neer als cel. Ben je getikt dan kom je in de hoepel. Alle cellen vol? Spel stopt. Leg een paar matten op de grond neer (=politiebureau) waar niet je niet op mag komen om het spel lastiger te maken.

Verlossen met sleutels De boeven kunnen elkaar met 1 van de 2 gestolen sleutels bevrijden uit de gevangenis. De sleutels (gele lintjes) liggen op een mat die verderop. De boeven kunnen 1 sleutel van de mat pakken en naar een gevangen boef brengen. Lukt dat dan is de boef vrij. De bevrijde boef brengt de sleutel terug naar de mat.

Regels: De agent start vanuit het politiebureau. Wie op of over de matten loopt, is af. Wie uit het vak rent, is ook af Getikt? Ga dan in een cel (hoepel) staan van de gevangenis staan. Een boef mag maar 1 sleutel per keer pakken De sleutel wordt gegeven, niet gegooid Een boef die wordt getikt met een sleutel, geeft de sleutel aan de agent. De agent legt de sleutel op het politiebureau. Daar kunnen de boeven er niet bij. Als de boef in de gevangenis een sleutel krijgt, mag hij kiezen wanneer hij de gevangenis verlaat Een teruglopende boef met sleutel mag ook getikt worden.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.