Middenbouw: Vuurtorenbeer

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 17:30

Middenbouw Vuurtorenbeer – Mathilde Stein

 

Schip in nood; Maak groepjes en blinddoek iedereen. De groepjes houden elkaar bij het midden vast (en zijn de schepen). 1 iemand is de haven (die is als enige niet geblinddoekt), diegene maakt regelmatig een geluid. De boten moeten proberen de haven te vinden. Variatie: vanwege de storm raken schepen de richting kwijt en moeten zij zich opnieuw oriënteren (de haven verplaatst zich af en toe).

 

Vuurtorenwachter; Een speler is vuurtoren en staat een eindje verderop. De rest van groep wordt gesplitst: rotsen en schepen. De rotsen staan willekeurig opgesteld tussen de startlijn en vuurtoren. De schepen worden geblinddoekt. De vuurtoren roept steeds ‘Woe-Woe’. De rotsen maken zachtjes het geluid ‘Wsshh Wsshh’. De schepen laveren nu vanaf de startlijn tussen de rotsen door naar de vuurtoren. Raakt een schip een rots, dan zinkt het ter plekke ofwel, de speler blijft daar staan (erg irritant voor achteropkomende schepen). Nadat zoveel mogelijk schepen bij de vuurtoren zijn aangekomen of alle schepen zijn vergaan wort er van rol gewisseld.

 

Bootje varen.

Maak tussen een kast en een wandrek (of andere kast) een groot stevig touw vast. Tussen de kast en het wandrek leg je meerdere stokken op de grond. Bovenop de stokken leg je een omgekeerde kastkop. De kinderen kunnen nu in de kastkop gaan zitten en zichzelf naar de overkant trekken. Zorg dat het touw niet te hoog hangt, zodat de kinderen wel kunnen trekken en zitten tegelijk.

Ditzelfde kan ook met een skateboard of andere plankjes met wielen. Span het touw lager, ca. 50 cm boven de grond. De kinderen gaan liggen op het skatebord en trekken zichzelf wederom vooruit. Zorg dat je niet van het skateboard valt.

Laat de kinderen zelf ontdekken hoe ze van punt A naar punt B kunnen komen. Elkaar vooruit duwen of je handen en voeten op de grond zetten mag niet….

Geef ze daarvoor divers materiaal: kastkop, touw, stokken, skateboard, 2 gootsteenontstoppers, etc. en kijk wat de kinderen voor oplossing bedenken.

De kinderen staan op een matje (dit is hun boot) en hebben nog 1 matje (extra boot). Niemand mag op de grond staan. Hoe kun je van de ene kant van de zaal naar de andere kant komen?

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.