Onderbouw: De wijde wereld in

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 17:30

Onderbouw De wijde wereld in – Jacques Vriens

 

Anna Maria Koekoek; 1 kind gaat met zijn gezicht naar een muur staan. De overige kinderen gaan achter een lijn staan een paar meter bij de muur vandaan. Het kind bij de muur zegt hardop: Anna Maria koekoek! Als hij koekoek heeft gezegd, draait het kind zich om. Ondertussen bewegen de andere kinderen zich naar het kind bij de muur. Zodra deze zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Ziet het kind dat zich omdraaide iemand bewegen? Dan wordt diegene terug naar de lijn gestuurd. Beweegt er niemand? Dan draait het kind zich weer naar de muur en zegt opnieuw: Anna Maria koekoek! Op het moment dat een van de andere kinderen zo dichtbij is dat die het kind bij de muur kan tikken, is het spel afgelopen. Er komt een ander kind bij de muur. Deze wordt gekozen door het kind wat bij de muur stond. Er wordt steeds een ander kind uitgekozen. Als iedereen een keer is geweest, mag iedereen weer gekozen worden.

Variatie: op het moment dat het kind zich omdraait moet er een bepaalde pose worden aangenomen. Deze is van te voren afgesproken, zodat iedereen dit weet. Bijvoorbeeld: op 1 been staan, handen aan de grond, een dier, een sport, etc.

 

Das kom uit je hol; Er is een das die in zijn holletje zit (bijv. achter de kast) de andere kinderen zijn dieren die klaar staan aan de rand van het bos (achter de gele lijn) Op teken van de lesgever vertrekken de dieren naar het hol van de das. Tegelijk zeggen ze: “Das, kom uit je hol” Nu mag de das uit zijn hol komen en de dieren gaan tikken. De dieren zijn veilig achter de gele lijn.

Moeilijker voor de tikker: Groter en langer speelveld. Dieren mogen al roepen als ze nog niet bij het hol zijn.

Makkelijker voor de tikker: kleiner speelveld. Een hulptikker. Dieren mogen de das pas wakker maken als ze om het hoekje van de hol van de das kijken

Tips voor de tikker: Ga vast klaar zitten in je hol, als je wakker wordt gemaakt ben je zo weg.

 

Natuurdomino: Laat alle spelers enkele (bijvoorbeeld 10) natuurvoorwerpen zoeken (takken, blaadjes, mos, gras, …) Iemand begint en legt bijvoorbeeld een tak. Als de volgende ook en tak heeft, mag die die er bij leggen en er nog iets anders bij leggen, bijvoorbeeld een stuk mos. Zat er aan die eerste tak nu al een blad en de volgende heeft geen mos, dan mag hij er ook een blad bijleggen, uiteraard bij het blad aan de tak. Zo vormen we een gewoon domino-spel.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.