Bovenbouw: Het kleine heelal

Gepubliceerd op 25 mei 2024 om 17:30

Bovenbouw Het kleine heelal – Annejan Mieras

 

Planeten; Zoek net zoveel ballen als er planeten zijn, probeer zoveel mogelijk verschillende groottes van ballen te zoeken (tennisbal, tafeltennisbal, voetbal, skippybal, etc.). Leg deze op volgorde neer. Zoek uit hoever de planeten uit elkaar liggen en bedenk dan hoe je dit met de ballen kan uitbeelden. Overleg met elkaar hoe je dit goed voor elkaar kunt krijgen. Welke ruimte heb je hiervoor nodig of is er meer ruimte nodig?

 

Schildpad en haas; bedenk verschillende bewegingen en voer deze uit zo langzaam als een schildpad of zo snel als een haas. Hoe vaak kan de haas de beweging uitvoeren ten opzichte van de schildpad. Maak een stopmotion-filmpje waarin je deze activiteiten doet. Wat is het verschil frames qua schildpad en haas?

 

Schildpadtikkertje; speel tikkertje. Ben je getikt dan ga je op de grond liggen met je armen en benen omhoog, net als een schildpad die op zijn schild ligt. Wordt je omgerold door een ander dan mag je weer meedoen.

 

Ontrafel de boel; iedereen krijgt een bolletje wol en bindt dit om zijn middel. Ga in een kring staan en gooi je bolletje naar een ander. Diegene vangt het bolletje en draait het een keer om zichzelf heen en gooit het weer naar een ander. Als je twee bolletjes tegelijk in je handen hebt, dan gooi je beiden samen naar een ander. Ga door tot je een complete warboel hebt. Houd allemaal een bolletje vast (wat er nog van over is) en ga het web ontrafelen. Hierbij mag het touw niet losgemaakt worden van je middel.

 

Reis naar de maan; maak groepjes die allemaal in een rij staan, iedereen houdt het middel van degene voor hem vast. Dit is de raket. Aan het einde van het parcours/baan staat een kast/stoel, dit is de maan. Tel af net als bij een ruimtelancering: 10, 9, 8…… Bij Take-off! mag de raket gaan rennen voor een rondje om de maan. Als je bij de startplek bent laat de achterste van de groep los en gaat zitten. Er wordt een ‘trap’ losgelaten, net als bij een raket waarbij steeds een gedeelte van de raket losgaat. De raket gaat weer rennen en laat weer een ‘trap’ los. Dit gaat door tot alleen de neus van de raket (de voorste persoon) nog over is. De groep die als eerste helemaal zit, heeft gewonnen.

 

Krijtjes; maak een zo gedetailleerd mogelijke tekening van je huis, je tuin en wat daar te zien is. Maak daarna een foto van je huis en vergelijk dit met de tekening. Ben je met meer? Zoek de tekeningen en foto’s bij elkaar. Wie weet er veel juist te combineren?

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #wereldoriëntatie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.