Middenbouw: Bo bouwt een boot

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 21:00

Bo bouw een boot (Astrid Poot & Diewertje Boeren)

 

Korte samenvatting:

Bo is samen met haar ouders verhuisd naar een dorpje om dicht bij opa te wonen. Hij woont aan de andere kant van het water, maar gelukkig staat de brug vlakbij hun huizen. Dan wordt de brug gesloopt en pas over 4 jaar gerepareerd. Hoe moeten ze nu naar opa? De volgende brug is 4 kilometer verder op. Bo bedenkt een oplossing; ze gaat een boot bouwen. Maar de eerste poging gaat ontzettend mis. Dapper gaat ze door met bouwen. Ondertussen krijgt ze hulp van Mees en van nog iemand. Zal haar boot blijven drijven?

 

Achterin het boek staan nog een aantal bladzijden met daarin informatie over de gebruikte gereedschappen. Er staan ook nog een aantal ideeën bij vermeld die je met de die gereedschappen zou kunnen gaan doen.

 

Bewegingsonderwijs:

Bootje varen.

Maak tussen een kast en een wandrek (of andere kast) een groot stevig touw vast. Tussen de kast en het wandrek leg je meerdere stokken op de grond. Bovenop de stokken leg je een omgekeerde kastkop. De kinderen kunnen nu in de kastkop gaan zitten en zichzelf naar de overkant trekken. Zorg dat het touw niet te hoog hangt, zodat de kinderen wel kunnen trekken en zitten tegelijk.

 

Ditzelfde kan ook met een skateboard of andere plankjes met wielen. Span het touw lager, ca. 50 cm boven de grond. De kinderen gaan liggen op het skatebord en trekken zichzelf wederom vooruit. Zorg dat je niet van het skateboard valt.

 

Laat de kinderen zelf ontdekken hoe ze van punt A naar punt B kunnen komen. Elkaar vooruit duwen of je handen en voeten op de grond zetten mag niet….

Geef ze daarvoor divers materiaal: kastkop, touw, stokken, skateboard, 2 gootsteenontstoppers, etc. en kijk wat de kinderen voor oplossing bedenken.

 

De kinderen staan op een matje (dit is hun boot) en hebben nog 1 matje (extra boot). Niemand mag op de grond staan. Hoe kun je van de ene kant van de zaal naar de andere kant komen?

 

Beweeghoek/ fijne motoriek:

Zorg voor een timmerhoek in de gang. In die hoek kun je veel resthout neerleggen (denk aan splinterhout) met daarbij spijkers (lang en kort), hamers, een zaag en nijptangen. Ook zijn dopjes, kurken, lintjes, ijslolliestukjes, rietjes, lapjes stof en restjes wol mooie aanvullingen op de hoek. Het klinkt misschien wel ‘gevaarlijk’ een timmerhoek. Maar mijn ervaring leert dat kinderen wel weten wat ze daar kunnen, moeten en mogen. Het is ook belangrijk dat kinderen de kans krijgen tot experimenteren en ontdekken van dit materiaal. Als ze die kans nooit krijgen dan zullen ze ook niet om weten te gaan met dit materiaal. Er zullen mooie creaties ontstaan. Wat voor boot maken de kinderen?

 

Naaien en borduren doen kinderen ook niet meer zo vaak. Leg borduurkarton nee en eventueel voorbedrukt borduurkarton. Zorg voor leuke kleuren wol en draad en goede naalden. Laat de kinderen zelf mooie dingen tekenen en dan borduren.

Wellicht is er een moeder/vader die met de kinderen wil naaien achter de naaimachine.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-bo-bouwt-een-boot/?eq=bo%20bouwt&etslf=4837

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.