Bovenbouw: Piratenzoon

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 21:00

Piratenzoon (Rob Ruggenberg)

 

Korte samenvatting:

Zain is een jongen die opgroeid in Marokko rond het jaar 1600. Zijn vader is een Marokkaanse piraat en zijn moeder is Nederlands (buit gemaakt door vader). Zain is op weg naar Turkije als hij door de Spanjaarden gevangen wordt genomen. Hij moet gaan werken op een galei. Het leven is hard en zwaar. Uiteindelijk komt hij in Nederland terecht met het Spaanse schip. Ze gaan vechten tegen prins Maurits (het is de 80-jarige oorlog). Maar het vergaat de Spanjaarden anders dan gehoopt. Zain weet op een dag te ontvluchten. Komt hij ooit nog weer in Marokko terecht of blijft hij toch in Nederland wonen?

 

Spelen in de klas:

De held prins Maurits kwam

Opbouw:

-Bewegingen oefenen om prins Maurits en zijn leger te helpen bij zijn tocht door de bergen:

Boven: naar boven wijzen

Benee: naar beneden wijzen

Halverwege: navelhoogte wijzen

-Lied aanleren, bewegingen direct meedoen

-Lied uitvoeren, dezelfde bewegingen, nu handen vast, in grote kringen

-Idem, nu erbij rondlopen

 

-Nieuwe bewegingen: Boven: lichaam naar boven, handen hoog Benee: lichaam naar beneden, handen laag Halverwege: lichaam in bukhouding, handen navelhoogte En intussen: doorlopen!

 

Het lalala-deel is een rustpunt: alleen zingen.

Dit is van oorsprong een kamplied. Het wordt leuker als het lied steeds sneller wordt gezongen.

 

 

Spelen op het plein:

Kingen. Teken een groot veld met vier hokken van ca. 2x 2m. In ieder hok komt een tekening te staan van een schild met daarin de volgende letters: Kn (Knecht), R (ridder), O (onderkoning) en K (koning). Degene die in het vak van de knecht staat heeft opslag. Deze stuit voor de opslag, de bal in het eigen veld en dan in het veld van de ander. De bal moet worden teruggespeeld met alleen een stuit in het vak van een ander. Je kiest zelf in welk vak je de bal wil slaan. Er wordt alleen aan de onderkant van de bal geslagen, zodat er geen smashballen ontstaan. Zolang de bal wordt teruggespeeld gaat het spel door. Kun je de bal niet terugspelen, laat je de bal in je eigen vak stuiten of sla je de bal buiten de lijn dan ben je af. Je moet dan uit het spel. Stel dat je in het vak van de Onderkoning staat gebeurt er het volgende: De eerste die in de wachtrij staat draait in, in het vak de van de Knecht. De Knecht wordt Ridder, de Ridder wordt Onderkoning. De koning blijft staan, want dit heeft geen effect op hem. Is de koning af? Dan draait iedereen door en wordt de Onderkoning Koning. De koning komt dan buiten het veld te staan en moet wachten tot hij aan de beurt is om in te draaien. Staan er geen wachtenden langs de zijkant, dan wordt je automatisch weer een Knecht. Het is de bedoeling om zo lang mogelijk in het vak van de Koning te blijven staan.

 

De knecht heeft altijd opslag en is ook nooit af. De gedachte hier achter is dat degene in het vak van de Knecht niet altijd het meest vaardige kind is. Het is niet leuk als die altijd gelijk weer uit het spel moet.

 

Levend zeeslag

Teken allebei een vak van 10x10, schrijf boven van links naar rechts: 1-10 en links van boven naar beneden A-J. Zo ontstaat er een vak met coördinaten. Je hebt op papier hetzelfde vak met coördinaten staan. Teken in je papier een aantal boten (3 boten die 3 vakjes lang zijn, 1 boot van 2 vakjes, 1 boot van 4 vakjes, 1 boot van 5 vakjes en 1 boot van 6 vakjes).

Speler 1 springt in een vak en zegt aan speler 2 het coördinaat van dat vak. Bijvoorbeeld: A6. Ligt er op dat coördinaat een stukje van zijn boot, dan zegt speler 2: BOEM!! Ligt er geen stukje boot dan zegt hij: PLONS! Bij Boem zet je een kruis in dat vak met kleur die je hebt afgesproken voor BOEM! (bijv. groen of rood). Bij Plons doe je hetzelfde met de daarvoor afgesproken kleur (bijv. blauw of rood). Dan springt speler 2 in zijn vak op een coördinaat en doet hetzelfde.

Zo probeer je zo snel mogelijk achter de juiste coördinaten van de boten te komen. Je springt steeds van vakje naar vakje. Heb je een boot helemaal laten zinken dan zegt diegene: BLUB BLUB BLUB.

Wie kan als eerste alle boten vinden van de ander?

Op het papier staan dus de boten getekend, die de ander moet gaan raden.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-piratenzoon/?eq=pira&etslf=7104

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.