Middenbouw: Botje en de zeven schroefjes

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:20

Botje en de zeven schroefjes (Janneke Schotveld)

 

Korte samenvatting:

Botje woont bij Appie Eensteen. Die heeft Botje en nog meer robots gemaakt. Bibi en Midas zijn vrienden van Botje en Appie. Op een dag vraagt Botje om hulp, want Appie is naar het ziekenhuis gebracht. Bibi en Midas proberen Botje te helpen, maar het gaat Botje niet snel genoeg. Daarom gaat hij zelf naar Appie toe, maar dan raakt Botje te water. Er is maar één iemand die hem kan helpen en dat is Appie. Maar die heeft last van geheugenverlies. Kunnen ze Botje nog op tijd redden?

 

Bewegingsonderwijs:

Laat de kinderen bedenken met welke materialen ze een robot kunnen maken: hoepels, stokken, pionnen, blokjes, pittenzakjes, tennisballen, etc. Maak een aantal groepjes (niet te groot, zodat ze niet zo lang hoeven te wachten en vaker aan de beurt komen). Ieder groepje krijgt dezelfde materialen.

Om de beurt gaat er iemand van het groepje naar de overkant van de gymzaal rennen met 1 onderdeel van de robot. Als diegene terugkomt en de volgende aantikt, gaat die rennen met ook een onderdeel van de robot. Welk team heeft als eerste de robot helemaal gemaakt?

Variatie voor 4-6 kinderen, geschikt voor 1 onderdeel van de gymles: Iedere robot bestaat uit 6 onderdelen: buik, hoofd, 2 armen, 2 benen, handen en voeten, mond en ogen. Bij ieder onderdeel ligt een cijfer. Bijvoorbeeld 1: buik, 2: hoofd, 3: armen en benen, etc. Of je maakt een tekening van de robotonderdelen met daarbij de cijfers (ook in dobbelsteen notering). Gooi met de dobbelsteen. Gooi je 2? Dan neem je het voorwerp van het hoofd mee naar de andere kant. Ondertussen mag de volgende vast gooien, dan voorkom je lange wachtpartijen. Gooi door tot je alle cijfers hebt gegooid en je robot af is. Heb je dit gedaan en is het nog geen tijd om te wisselen? Dan ga je weer met de dobbelsteen gooien en neem je het onderdeel mee wat bij dat nummer hoort. Je maakt de robot nu weer bij de kant waar je gestart bent. Hoe vaak kun je de robot maken? Heb je een cijfer gegooid waarvan je het onderdeel al hebt gehaald, dan ren je naar dat onderdeel en tik je het aan. Dan kom je weer terug. Zo staat er niemand lang stil tijdens deze opdracht.

 

Robot James en zijn dienblad:

Zet een parcours uit in de gymzaal die de kinderen kunnen lopen:

-wiebelplankjes

-stapstenen

-kleine matjes uit elkaar gelegd

-stokken in pionnen

-bank

-evenwichtsbalk

-pionnen

Probeer het parcours te lopen met een dienblad in je hand. Is je dit gelukt dan mag je iedere keer dat je een rondje hebt gedaan een beker op je dienblad plaatsen. Met hoeveel bekers kun je nog over het parcours heen lopen?

Je kunt verschillende niveaus aanbrengen:

-klein of groot dienblad

-plank of dienblad met opstaande rand

-pittenzakken of bekers

-1 hand of 2 handen het dienblad vasthouden

-escapes; als een onderdeel echt te lastig is voor een kind, bijvoorbeeld de evenwichtsbalk, dan mag die worden overgeslagen. Naast de evenwichtsbalk ligt een alternatieve route, zoals een lijn waarover gelopen moet worden

-tijdens de route uitdagingen toevoegen: op de bank lopen en dan een rondje draaien, dienblad hoog in de lucht houden, etc.

 

Schoolplein:

De spellen van de gymzaal kunnen ook op het plein gespeeld worden.

 

Parcours fietsen op het plein. Botje raakt de weg kwijt en bij de rotonde vliegt hij uit de bocht. Teken een parcours op het schoolplein die de kinderen kunnen fietsen. Probeer hierbij ook een rotonde toe te voegen. De kinderen kunnen de fietsen van school gebruiken, maar wellicht ook hun eigen fiets, step of skeelers.

 

Fijne motoriek:

De vader van Bibi heeft een breiwinkel. Ga met de kinderen breien, punniken of vingerhaken. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een knoopster, breiring, etc. Probeer een lange sliert te punniken of vingerhaken. Deze sliert kun je gebruiken om een robot op papier mee te maken. Teken de robot op papier en plak de sliert over de lijntjes van de robot. Heb je nog geen sliert kunnen punniken of vingerhaken? Probeer dan eens te vlechten. Ook dit is een mooie techniek om een sliert te maken.

Met een breiring zou je zelfs kunnen proberen om een echte muts te maken zoals de vader van Bibi.

 

Dokter Bibber is een leuk spel dat toepasselijk is bij dit boek. Als Botje moet worden geopereerd, komt er ook heel veel precisie aan te pas om hem weer te maken.

 

Leg op een tafel diverse schroevendraaiers, boutjes, moertjes, schroeven, etc. neer. Zorg ook voor materiaal waar het ingeschroefd kan worden. Eventueel kun je materiaal neer leggen wat uit elkaar geschroefd moet worden.

Probeer de boutjes en de moertjes aan elkaar vast te maken.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-botje-en-de-zeven-schroefjes/?eq=botje&etslf=4373

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.