Bovenbouw: Ik zoek een woord

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:20

Ik zoek een woord (Hans & Monique Hagen & Deborah van der Schaaf)

 

Korte samenvatting:

Een boek vol gedichten in allerlei vormen en maten. Niet alleen zijn de gedichten te lezen, maar er worden ook allerlei grapjes in het boek uitgehaald.

 

Schoolplein

Vlaggetjes
Wat doen die kleine mannetjes boven de bladzijnummers 176-177? Ze seinen de letters A en Z met vlaggetjes. Print 2 sets met het vlaggen alfabet uit. Laat kinderen naar elkaar seinen met zelfgemaakte vlaggen. Kun je ontdekken welk woord er wordt geseind? Hoe moet je de letters seinen? Sein een opdracht die de anderen moeten uitvoeren, bijvoorbeeld springen, rennen, koprol op de duikelstang, etc.

Maak meerdere setjes met vlaggen en seinborden. Maak groepjes die zich in tweeën splitsen. Om de beurt gaat de ene groep seinen en de andere groep ontcijferen. De opdrachten die geseind moeten worden, haal je bij de leerkracht. Als een opdracht geseind en uitgevoerd is (bijvoorbeeld rennen om de zandbak, hinkelen, etc.), wordt er gewisseld van taak (seinen en ontcijferen). Dan haal je een nieuwe opdracht bij de leerkracht en vertel je welke opdracht je hebt uitgevoerd. Voor iedere uitgevoerde opdracht verdien je een punt. Hoeveel punten kun je in 15 minuten verdienen?

 

Bewegingsonderwijs:

Maak tweetallen en ieder tweetal krijgt een gedicht uitgeprint. Dit gedicht moet gevonden worden in de gymzaal. Door de hele gymzaal liggen woorden of stukjes gedicht verspreid (op de muur, op de grond, in het wandrek, achter een sloot bij de touwen, etc. Ga op zoek naar de woorden die bij het gedicht horen. Heb je een woord of stukje van je gedicht dan kom je zo snel mogelijk terug. De volgende gaat op zoek naar een nieuw stuk en nummer 1 legt vast het stuk op de juiste plek van het gedicht (is het het eerste woord, een laatste zin, etc.). Wie kan als eerste zijn gedicht vinden?

Variatie: je moet je gedicht in de juiste volgorde vinden, dus vind je een stuk wat later in je gedicht voorkomt, dan moet je onthouden waar dit stuk lag.

 

Spelen op het plein:

Schrijf gedichten op het plein, zodat andere kinderen er ook van kunnen genieten. Gedichten kun je in regels onder elkaar schrijven, maar ook in vormen of een lange slinger. Als je gedicht in een lange slinger schrijft, kom je misschien wel over het hele plein heen. De ander moet je slinger helemaal volgen om het gedicht te kunnen lezen. Kun je het hele gedicht ook volgen terwijl je hinkelt of springt? En zonder te stoppen?

Het spel van de gymzaal kan ook op het plein. Leg er dan iets op zodat het niet wegwaait of plak de kaartjes vast met een stukje tape.

 

Creatief:

Schrijf met mooie letters, kalligrafie en/of handlettering gedichten die je zelf hebt gemaakt. Je kunt hierbij gebruik maken van divers schrijfmateriaal: krijt, verf, potlood, stift, wasco, etc.

Scheur woorden en letters uit tijdschriften en gebruik die om gedichten mee te maken.

 

Op de website staan nog meer lesideeën voor in de klas: http://hanshagen.nl/ik-zoek-een-woord-lesideeen/

 

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-ik-zoek-een-woord/?eq=ik%20zoek%20een%20woord&etslf=NaN

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.