Onderbouw: Boer Boris en het gebroken been

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:20

Boer Boris en het gebroken been (Ted van Lieshout & Philip Hopman)

Korte samenvatting:

Boer Boris breekt zijn been en moet naar het ziekenhuis met de ambulance. Het ergste is niet dat hij zijn been gebroken heeft, maar dat hij zo eenzaam is. Hij is weg bij iedereen van de boerderij. Hoe moet dat nu verder?

 

Spelletjes in het speellokaal:

Ziekenhuistikkertje
Materiaal: 2 lintjes Stoepkrijt, pylonen of banken om het veld mee aan te geven Hoepel Beginsituatie: Één kind is de tikker (dokter), de rest van de kinderen zijn de lopers (patiënten). De tikker gaat op het startsignaal alle lopers proberen te tikken. Als een loper is getikt op zijn arm dan moet hij één hand op die arm leggen, met de andere hand gaat hij ook iemand tikken. Als alle lopers zijn getikt is het spel afgelopen en kiest de tikker een nieuwe tikker uit.

Moeilijker voor de tikker: Groter speelveld maken. Vrijplaatsen voor patiënten, De lopers mogen alleen getikt worden onder de buik.

Makkelijker voor de tikker: Kleiner speelveld. Bij het begin van het spel een extra dokter.

Tips voor de tikker: Blijf niet in rondjes rennen, dat is voorspelbaar voor de lopers. Snel bewegen en alle kanten op kijken, veras de lopers!

Tips voor de lopers: Kijk altijd naar de tikker, verlies hem niet uit het oog. Maak schijnbewegingen, daarmee veras je de tikker en weet hij niet welke kant die op moet.

Kleine korte pasjes maken met je voeten dan kan je extra hard rennen.

Tip voor de lesgever: het grappige van dit spel is dat de beste lopers het steeds moeilijker krijgen omdat alle getikte patiënten de dokter meehelpen om te tikken. Om het niet te moeilijk te maken hebben ze een hand op de getikte plek, daardoor rennen ze lang niet zo hard. Vooral als ze op hun kuit zijn getikt bijvoorbeeld.

 

Spelen op het plein:

Hinkelen, als je een gebroken been hebt kun je niet lopen. Je moet dan wel hinkelen. Teken een hinkelpad en ga hinkelen. Zorg dat de vakken groot genoeg zijn, zodat er echt iets te springen en te hinkelen valt.

 

Parcours met ambulance rijden. Teken een route op het plein met pijlen. Tijdens de route moet je langs diverse obstakels rijden: om de zandbak, langs pionnen, klein materiaal dat op het plein ligt.  Probeer zo goed mogelijk te rijden met de kar, want aan het einde van de route is de patiënt. Die moet naar het ziekenhuis vervoert worden. De kar moet dezelfde weg weer terugrijden. Pas op dat de patiënt niet teveel heen en weer schudt…

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-boer-boris-en-het-gebroken-been/?eq=boer&etslf=5260

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.