Bovenbouw: Gevaarlijk water

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 17:30

Bovenbouw: Gevaarlijk water – Marte Jongbloed

 

Inmiddels 71 jaar geleden…..

 

Hoogwater; bouw in de zandbak of zandtafel dijken, huizen, etc en kijk wat er gebeurd als er veel water bij komt. Blijven de dijken staan of breken ze door? Hoe kun je ze steviger maken?

 

Drijven en zinken; doe proefjes met drijven en zinken. Kun je ook materiaal, wat eigenlijk zal zinken, zo aanpassen of er iets aan toevoegen dat het toch blijft drijven?

 

Rollende golven;  ga met een aantal kinderen naast elkaar (op je buik) liggen, zo dicht mogelijk bij elkaar. De achterste probeert van achteren naar voren over de golven te rollen. Dit lukt als iedereen gaat rollen, zodat degene bovenop meerolt naar het einde van de rij. Daar gaat hij ernaast liggen. De volgende kan nu gaan rollen over iedereen heen. Kun je over (bijv.) de hele lengte van de gymzaal komen met de golven?

 

Droge voeten halen; Er zijn 2 groepen, een aan de linker- en een aan de rechterkant van het veld. Zodra links over de achterlijn heen stapt, krijgt hij natte voeten en loopt hij het gevaar getikt te worden door rechts. Stapt rechts in het veld om hem te tikken dan kan links weer terug rennen en droge voeten halen (over zijn achterlijn stappen), om daarna rechts te gaan tikken omdat hij later het veld in komt. DUS: wie als laatste het veld in komt die heeft droge voeten en kan de tegenpartij tikken. Werk met elkaar samen! Als een de lijn overgaat om de overkant te ‘lokken’ kan je het veld in rennen om hen te tikken (immers je komt als laatste het veld in). Ben je getikt? Dan moet je bij het veld van de ander (die jou getikt heeft) gaan staan. Je eigen partij kan je proberen mee te nemen naar je eigen achterlijn. Dan ben je weer vrij.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #wereldoriëntatie #steam

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.