Bovenbouw: Wij waren hier eerst

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:19

Wij waren hier eerst (Joukje Akveld & Piet Grobler)

 

Korte samenvatting:

Een boek over de wilde dieren in Zuid-Afrika. Hoe leven de dieren echt en op welke manier hindert of helpt de mens die diersoort. Er worden verhalen verteld van mensen die zich inzetten voor de dieren, maar de andere kant wordt ook belicht. Want wat richt de mens aan in het leven van deze dieren?

 

Bewegingsonderwijs:

Apekooi; zet een uitdagende apekooi neer. De belangrijkste regel bij apekooi is VEILIGHEID. Zorg dat de materialen veilig zijn. Kijk dus uit voor matjes die verschuiven (leg die op een klein anti-slip matje zodat ze niet verschuiven). Ditzelfde geldt ook voor hoepels! Gebruik liever geen hoepels, want die schuiven heel snel. Bovendien als je daar met je voeten op springt, kun je heel pijnlijk terecht komen. Zorg voor voldoende routes op verschillend niveau. Alle kinderen moeten kunnen meedoen, de minder snelle en handige kinderen moeten ook weg kunnen komen.

Variatie: wijs een onderdeel aan als verlosplek. De tikker mag niet weten welk onderdeel dit is. Staat de tikker op dit onderdeel dan is iedereen weer vrij.

Geef kinderen de keuze of ze alleen of met meerdere tikkers willen zijn.

Ben je getikt dan ga je aan de kant. Je kunt doorgaan tot iedereen getikt is, de tijd verstreken is of er kunnen maar 3 kinderen af zijn. Komt nummer 4, dan is nummer 1 weer vrij. Zo voorkom je dat steeds dezelfde kinderen heel lang aan de kant zitten.

 

De docent kiest 2 leeuwen (tikkers) uit. 
De leeuwen mogen alleen maar tikken in hun kooi. Dit is het gebied tussen de banken of tussen de banken en de muur.
Alle lopers mogen een biefstuk pakken (pittenzakje) uit de slagerij korf.
De bedoeling van het spel is dat de lopers langs alle 2 de leeuwen komen zonder getikt te worden om vervolgens de biefstuk in de BBQ korf te leggen. wordt je wel getikt door een van de 2 leeuwen dan moet je de biefstuk in het hol van de leeuw leggen. vervolgens mag je een nieuwe biefstuk halen bij de slagerij en het opnieuw proberen.
Als alle biefstukken op zijn stopt het spel. Alle biefstukken worden geteld en degene met de meeste biefstukken wint. dat zijn de leeuwen of de lopers. je kan alleen maar als groep winnen het is dus belangrijk dat de groep lopers goed samenwerkt.

 

Schoolplein:

Boompje verwisselen. Wie is het eerst bij de boom? Wij waren hier eerst!

Teken een aantal cirkels op de grond. 1 of 2 minder dan het aantal deelnemers. Je gaat in een cirkel staan en gaat van plek wisselen met een ander kind dat in een cirkel staat. Degene zonder cirkel staat in het midden en probeert een lege cirkel te bemachtigen. Wie is er het eerst bij de cirkel?

Regels: 2 voeten uit je cirkel is gaan naar een andere cirkel, je mag niet meer terug in je eigen cirkel

De voet die het eerste in de cirkel staat is degene die in de cirkel mag blijven staan.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-wij-waren-hier-eerst/?eq=wij%20waren&etslf=NaN

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.