Onderbouw: Knikkeruil

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:32

Knikkeruil (Maranke Rinck & Martijn van der Linden)

 

Korte samenvatting:

Knikkeruil is een nieuwe knikker binnen de groep. Hij krijgt geen gelegenheid om aan de andere knikkers te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Alle knikkers zijn bang, waar moeten ze nu toch heen? Ze zoeken verstopplekjes bij knikkerbaan, in een doolhof, langs een putje. Dan vindt knikkeruil ineens een heel goede verstopplek. Alle knikkers gaan er snel heen, want daar zijn de monsters niet meer te vinden.

 

 

Speellokaal:

Maak een onderdeel van gymles met knikkers.

Knikker in de gymzaal. Zet knikkerpotjes neer en laat de kinderen knikkeren. Maak in een doos verschillende gaatjes met daarboven cijfers. Probeer zoveel mogelijk punten te halen door de knikkers door de poortjes te knikkeren.

 

Maak een kleine knikkerbaanroute. De knikker moet van de ene kant naar de andere kant geknikkerd worden. Krijg je de knikker bij een plankje omhoog geknikkerd?

Ideeën voor een route:

-dun plankje die omhoog gaat

-dun plankje die omlaag gaat

-door een keukenrol, wcrol of nog dunnere rol

-knikkerpotje, beker als eindpunt

-over de lengte van de bank rollen

-slalom langs blokjes rollen

-touwtjes in een kringelvorm neerleggen en daar tussen rollen

 

Zet verschillende bakjes of materiaal met openingen neer. De kinderen zijn op blote voeten. Laat ze proberen om de knikkers met hun tenen op te pakken. Is dit gelukt dat verzamel je de knikkers in een bakje. Zijn alle knikkers op dan ga je tellen? Leg alle knikkers weer bij elkaar en start opnieuw. Dit keer moeten de knikkers in een bakje gestopt worden zonder de handen te gebruiken. De knikker blijft dus geklemd tussen je tenen. Maak makkelijke en moeilijke openingen om de knikker in te doen. Zorg ervoor dat de materialen met openingen niet snel omvallen. Gebruik bijvoorbeeld pionnen, muffinblik, boterbakje, etc. Kijk waar de knikkers allemaal ingekomen zijn, als de vloer leeg is.

Probeer de kinderen te stimuleren zoveel mogelijk verschillende openingen te gebruiken. Zet de materialen op verschillende plekken neer, zodat ze ook moeten lopen/ hinkelen met de knikker tussen de tenen.

 

 

Spelen op het plein:

Zoek op het plein de knikkerpotjes op. Waarschijnlijk moeten ze eerst worden leeggehaald omdat ze nooit gebruikt worden….. Ga met de kinderen knikkeren. Wie weer waait de rage wel over naar de rest van de school!

 

 

Creatief:

Maak met verschillende materialen zelf een knikkerbaan. Gebruik een stevige deksel van een doos, een groot stuk karton of houten plaat als ondergrond. Hoe kan de knikker van boven naar beneden rollen? Gebruik wcrollen, keukenrollen, spijkertjes, doppen, etc. om de baan te maken.

 

Een knikkerbaan kan ook in een deksel worden gemaakt met rietjes. Plak de rietjes in de doos, zodat de knikker door verschillende paadjes kan rollen. De doos moet je met twee handen vasthouden om de knikker van de ene naar de andere kant te krijgen.

 

Zorg voor schoenendozen waar de kinderen poortjes in kunnen maken. Zo kunnen ze hun eigen knikkerpoort maken. Laat ze zelf bedenken welke punten je kunt verdienen als de knikker door een poortje rolt.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-knikkeruil/?eq=knikker&etslf=4321

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.