Middenbouw: Heksenkeet- de tovertest

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:32

 Heksenkeet- de tovertest deel 5 (Femke Dekker & Marieke Nelissen)

 

Korte samenvatting:

Er wonen 4 heksen in een heksenhuis, Stella, Luna, Sybil en Lidwien. Plotseling krijgen ze bezoek van een tovenaar, Flier Zater. Hij komt kijken of de heksen wel echt en goed kunnen toveren. Er breken spannende dagen aan voor de heksen. Maar dan gaan ze twijfelen aan Flier Zater. Is hij wel echt wie hij zegt dat hij is?

 

Spelletjes in de klas (bewegend leren):

Schrijfdans heksenbewegingen. Er zijn verschillende bewegingen te bedenken die bij dit boek passen:

-Maak de kat met de liggende 8.

-Teken de toverketel waar allemaal vuurwerk uit spat.

-Maak de rook uit de schoorsteen van het heksenhuis

 

Bewegingsonderwijs:

Flier Zater en de heksen:

Flier Zater probeert de heksen te pakken. Hij wil ze weg uit het huis en doet er alles voor….

Leg in de gymzaal een aantal hoepels neer (voor ieder kind 1) en een mat voor Flier Zater. Flier Zater slaapt op de mat en de andere heksen zitten in de huisjes (Ikea matjes of eventueel hoepels). Het licht in de gymzaal is uit en alle heksen bewegen door de gymzaal. Als het licht aan gaat wordt Flier Zater wakker en probeert hij zoveel mogelijk heksen te pakken. De heksen proberen zo snel mogelijk weer in een huisje te komen. Ben je in je huisje? Dan ben je veilig. Wordt je getikt door Flier Zater dan ga je in zijn huis wachten. Als er 4 heksen in het huis zitten, is het spel afgelopen.

Variatie: bij veel kinderen kun je niet veel Ikea matjes/hoepels in de gymzaal leggen, want dan is de zaal zo vol. Maak dan huisjes van matjes her en der (per matje 4 kinderen of minder). Zorg dat het huis van Flier er anders uit ziet (leg daar bijvoorbeeld een pion op). Als de heksen snel terug gaan naar huis mogen er maar 4 heksen in een huis zitten (net als de heksen in het boek). Zijn er teveel? Dan moet er een heks naar een ander huis.

 

Spinnenweb met toverkoord. Maak met een toverkoord een spinnenweb in een trapezoïde of tussen andere obstakels. Probeer door het spinnenweb te komen en raak het koord zo min mogelijk aan.

 

Doolhof maken met tape in de gymzaal. Probeer zo goed mogelijk door het doolhof heen te komen. Dit kan geblinddoekt en een ander vertelt je de weg. Met grote laarzen/ gymschoenen en een smaller doolhof proberen door het doolhof te komen zonder de randen van het doolhof te raken. Probeer een bal met een hockeystick door het doolhof te krijgen, zonder dat de bal over de rand getikt wordt.

 

Beweeghoek/ fijne motoriek:

Toverdrankje maken van verschillende vloeistoffen. Probeer de vloeistoffen in flesjes met verschillende halsopeningen te gieten. Leg een trechter bij de hoek, zodat het voor kinderen iets makkelijker wordt. Wat gebeurt er als je water en olie in een flesje giet? En met azijn of afwasmiddel? Leg in de hoek verschillende kleuren crêpepapier zodat de vloeistoffen ook een kleurtje kunnen krijgen. Gaan de kleuren ook mengen?

 

Laat de kinderen met klei rolletjes maken. Dit is een tweehandige activiteit. Met die rolletjes kunnen ze een poes maken (lange sliert die in een liggende 8 wordt gelegd), een heks maken (leg eventueel een voorbeeld van een heks neer, zodat de heks er op gemaakt kan worden). Ook kun je kleikaarten maken met daarop:

-een heksengezicht, maak de heksen hoed

-een spin, maak de 8 poten

-ogen, neus en staart, maak de poes

-toverketel, maak het vuurwerk uit de ketel

-ramen en deuren, maak er een huis omheen

 

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-de-tovertest/?eq=tover&etslf=29211

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.