Bovenbouw: Het sleutelgeheim

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:32

Het sleutelgeheim (Roland Mans & Joh Rabou)

 

Korte samenvatting:

Het is 1573 en de stad Leiden wordt omsingeld door de Spanjaarden. Lourens en Faes zijn twee vrienden die in de stad Leiden wonen. Hun vrijheid wordt door deze belegering beperkt. Ze kunnen de stad niet meer uit. Hun vaders horen bij de schutterij en zij nemen de jongens vaak mee. Lourens ontdekt een geheim en vertelt Faes hier over, die blijkt een nog groter geheim te hebben. Het gaat over de sleutels van de stad Leiden. Kunnen die sleutels in veiligheid worden gebracht? Maar hoe moet dat als de stad steeds meer onder druk komt te staan.

 

Spelletjes in de klas:

De held prins Maurits kwam

Opbouw:

-Bewegingen oefenen om prins Maurits en zijn leger te helpen bij zijn tocht door de bergen:

Boven: naar boven wijzen

Benee: naar beneden wijzen

Halverwege: navelhoogte wijzen

-Lied aanleren, bewegingen direct meedoen

-Lied uitvoeren, dezelfde bewegingen, nu handen vast, in grote kringen

-Idem, nu erbij rondlopen

 

-Nieuwe bewegingen: Boven: lichaam naar boven, handen hoog Benee: lichaam naar beneden, handen laag Halverwege: lichaam in bukhouding, handen navelhoogte En intussen: doorlopen!

 

Het lalala-deel is een rustpunt: alleen zingen.

Dit is van oorsprong een kamplied. Het wordt leuker als het lied steeds sneller wordt gezongen.

 

Spelen op het plein:

Kingen. Teken een groot veld met vier hokken van ca. 2x 2m. In ieder hok komt een tekening te staan van een schild met daarin de volgende letters: Kn (Knecht), R (ridder), O (onderkoning) en K (koning). Degene die in het vak van de knecht staat heeft opslag. Deze stuit voor de opslag, de bal in het eigen veld en dan in het veld van de ander. De bal moet worden teruggespeeld met alleen een stuit in het vak van een ander. Je kiest zelf in welk vak je de bal wil slaan. Er wordt alleen aan de onderkant van de bal geslagen, zodat er geen smashballen ontstaan. Zolang de bal wordt teruggespeeld gaat het spel door. Kun je de bal niet terugspelen, laat je de bal in je eigen vak stuiten of sla je de bal buiten de lijn dan ben je af. Je moet dan uit het spel. Stel dat je in het vak van de Onderkoning staat gebeurt er het volgende: De eerste die in de wachtrij staat draait in, in het vak de van de Knecht. De Knecht wordt Ridder, de Ridder wordt Onderkoning. De koning blijft staan, want dit heeft geen effect op hem. Is de koning af? Dan draait iedereen door en wordt de Onderkoning Koning. De koning komt dan buiten het veld te staan en moet wachten tot hij aan de beurt is om in te draaien. Staan er geen wachtenden langs de zijkant, dan wordt je automatisch weer een Knecht. Het is de bedoeling om zo lang mogelijk in het vak van de Koning te blijven staan.

 

De knecht heeft altijd opslag en is ook nooit af. De gedachte hier achter is dat degene in het vak van de Knecht niet altijd het meest vaardige kind is. Het is niet leuk als die altijd gelijk weer uit het spel moet.

 

Sleutelroof (=vlaggenroof)

Maak twee teams waarbij ieder team 1 sleutel (goud of zilver) krijgt. Verstop je sleutel aan jouw kant van het gebied waar je het spel speelt en maak een burcht (ronde plek waar je de sleutel van het andere team binnen moet brengen). Probeer de sleutel van het andere team te vinden en mee te nemen naar jouw burcht. Is de sleutel van het andere team in jouw burcht dan stopt het spel. Ben je getikt door iemand van het andere team dan moet je terug naar je eigen burcht en na 20 tellen mag je weer mee doen. Heb je de sleutel gevonden en ren je er mee terug naar jouw burcht dan mag je nog steeds getikt worden. Ben je getikt met de sleutel in je hand? Dan moet de sleutel worden afgegeven.

 

 

Bewegingsonderwijs:

10 tellen in de rimboe in het donker.

Zet in de gymzaal veel toestellen neer die schuilplaatsen kunnen zijn, zoals kasten, mattenkar, lange mat, matje tegen de bok, etc.

1 zoeker staat in het midden bij een matje/korf. De zoeker telt met zijn ogen dicht af van 10 tot 1. Iedereen verstopt zich. Bij 0 opent de zoeker zijn ogen en kijkt rond. Wie gezien is moet uitkomen. De zoeker mag, omdat hij tot 10 heeft geteld, 10 stappen doen. Wellicht ziet hij dan nog iemand. Ziet hij niemand meer? Dan telt de zoeker van 9 naar 0. De zoeker mag dan 9 stappen doen. Dan vanaf 8 8, enz. Ben je gezien, dan kom je uit en ga je even op een bank zitten. Zodra de zoeker roept: 10  (of 9 of 8, enz.) tellen in de rimboe, moet iedereen uitkomen en naar de zoeker toe rennen. De zoeker staat met zijn armen wijd en telt. Iedereen raakt de zoeker aan en zegt zijn naam. Vervolgens rent iedereen weer zo snel mogelijk weg om te verstoppen. Maar de tijd om naar de zoeker te rennen en je te verstoppen wordt steeds kleiner…..

Afspraken:

Ben je gezien dan ga je op de bank zitten.
Bij 6 lopers op de bank (helft aantal lln.) stopt het spel en is de eerst geziene lln. de nieuwe zoeker.

Iedereen moet terug naar de zoeker, vergeet je dit dan ben je ook af.


Variatie:
-Je mag niet terug naar de verstopplek waar je net vandaan kwam.
-1 of 2 spionnen lopen rond met lintjes. Dit zijn extra levens. Als je verwisselt van plaats tijdens het zoeken en de zoeker ziet dit niet, dan krijg je een lintje van de spionnen.
-De lln. op de banken mogen langs de muren lopen en de lopers aanwijzingen geven.
-Heb je en lintje en ziet de zoeker jou, dan lever je het lintje in en doe je de volgende ronde weer mee met het spel.
-Heeft de tikker je gezien dan ga je in de cirkel staan. Per zoekbeurt mag je 1 keer proberen ongezien (door de zoeker) weer het veld in te komen. Als dit lukt mag je weer meedoen.

 

Maak een katapult in de gymles. Je legt een trapezoïde op de zijkant en gebruikt een toversnoer waarmee je de ballen kunt schieten. In het wandrek hang je verschillende kleuren linten. Probeer in de gaten bij de linten te mikken.

 

Maak een deel van je gymles die gericht is op mikken en schieten. Zorg voor uitdagende mogelijkheden. De katapult is hier een van. Overige ideeën:

-bevestig een skippybal aan de ringen door middel van een touw. Op een bank achter de ringen staan blokje/pionnen/ballen op een bank. Probeer deze van de bank te slingeren

-pionnen/blokjes van een bank/bok/kast gooien met ballen of tennisballen

-probeer met een frisbee zo te mikken dat de kegels van de kast vallen

 

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-het-sleutelgeheim/?eq=sleut&etslf=3751

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.