Onderbouw: Ga je mee?

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 21:00

Ga je mee? (Charlotte Dematons)

Korte samenvatting:Een jongentje moet voor zijn moeder boodschappen doen. Het is een heel gevaarlijke reis die hij moet maken, langs piraten, een beer, een haai. Als hij dit allemaal gered heeft, komt hij bij de winkel. De terugreis gaat hij toch maar over de stoep in plaats van door de tuin….

Spelen in de klas:Ga met de piraten op de grond zitten en vertel dat je een plattegrond/schatkaart hebt gevonden. Leg deze op de grond en bespreek met de piraten wat je allemaal ziet. Wijs iets aan op plattegrond en laat één van de kinderen het in het lokaal aanwijzen.Eén piraat doet de ogen dicht of krijgt twee ooglapjes voor. Een andere leerling mag een muntstuk (bierviltje) verstoppen in het lokaal en legt een muntstuk (bv. 5 cent) op dezelfde plek op de plattegrond. De leerling met ogen dicht, mag de ogen openen en kijkt op de kaart waar het muntstuk ligt en gaat het in het lokaal zoeken.

SpeellokaalPiratenschat!Op een mat aan de overkant staat een schatkist. Deze is nog leeg en moet nog gevuld worden. De piraten staan aan het begin van de baan bij een bak met goudstukken (pittenzakken in een korf). De goudstukken moeten naar de overkant gebracht worden. Maar midden in de baan staat een piraat zonder schat. Die piraat staat op een eiland (matje). Deze wil graag de goudstukken van de andere piraten stelen. De piraten nemen allemaal een goudstuk mee en rennen naar de schatkist. Onderweg kunnen ze getikt worden door de piraat zonder schat. Ben je getikt dat moet je de schat afgeven aan die piraat. Het goudstuk komt dat op zijn mat (eiland). Dan moet je weer een nieuw goudstuk gaan halen. Kom je wel naar de overkant dan gooi je je goudstuk in de schatkist. Dan loop je weer terug om een nieuw goudstuk te halen. Je kunt dan niet getikt worden. Dat heeft ook niet zoveel zin, want je hebt toch geen goudstuk bij je….

Beer wordt wakkerOp een mat, het hol, ligt een beer lekker te snurken. De kinderen sluipen er op af. Als ze vlak bij het hol zijn, zeggen ze op een teken van de leerkracht: Beer, wakker worden! De beer wordt wakker en probeert de kinderen te tikken. Ben je weer terug achter de startlijn dan mag je niet getikt worden.

Berenspel; De kinderen staan aan een zijde van het speellokaal. In het midden staan twee redelijke kooien, dit zijn twee matten naast elkaar voor een kooi, een ruimte ertussen en dan weer twee matten voor de andere kooi: een kooi is voor een bruine beer en een kooi is voor de ijsbeer. Deze beren mogen niet uit de kooien maar mogen wel tikken. De kinderen die langs de ene kant staan moeten op een teken naar de overkant, langs de kooien. Ben je getikt dan ga je:-aan de kant zitten. Als er 3 kinderen op de bank zitten mag de eerste weer meedoen.-helpen tikken in de grote berenkooi-helpen tikken, maar je krijgt een klein (Ikea) matje waar je op staat. Zo wordt het voor de andere kinderen nog moeilijker om er langs te komen.

Haai, pas op!Alle kinderen zitten in de kring. Eén leerling loopt rond de kring en tikt zachtjes bij iedere leerling op het hoofd en zegt daarbij vis. Wanneer deze leerling een andere leerling op het hoofd tikt en haai zegt , dan moet deze leerling zo snel mogelijk gaan staan en proberen de leerling (die rond liep) te tikken. Als de leerling die rond liep gaat zitten op de plek van de leerling, waar hij/zij haai tegen zei, dan mag die daar blijven zitten en mag de ander rondlopen en iedereen op het hoofd tikken en vis zeggen of haai.

Gymcircuit piraten-Over de loopplank lopen en in het vooronder springen:Plaats een bank schuin tegen een kast of trapezoïde en leg er een mat achter.De piraten gaan over de bank lopen om aan boord te komen. Zijn ze boven, dan springen ze in het vooronder. Je kan dit uitbreiden, door bv. op de buik over de loopplank te schuiven en van de kost te koprollen.-Muntstukken in de schatkist gooien:Leg op enige afstand van de schatkist hoepels op de grond, de piraten mogen om de beurt een muntstuk in de schatkist gooien. Hebben alle piraten gegooid, dan proberen ze de volgende keer om de hoepel verder weg te leggen en het muntstuk nog een keer in de schatkist te gooien. Is het nog lastig dan schuif je de hoepel dichterbij.-In het kraaiennest klimmen en kijken of er land in zicht is:De piraten mogen vrij klimmen en klauteren in wandrek of klimtoren en touwladder.-Van eiland naar eiland springen:De piraten springen van de ene naar andere hoepel of Ikeamatje (die verschuiven niet!). Leg er eventueel een mat tussen, waarop de piraten een koprol kunnen maken en daarna weer verder springen.De groepen wisselen van onderdeel als ze de scheepstoeter horen.

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-ga-je-mee/?eq=ga%20je%20mee&etslf=4089

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.