Zakmes (Sjoerd Kuyper & Alice Hoogstad)
Korte samenvatting:
Mees en Tim zijn vrienden, maar dan gaat Tim onverwacht verhuizen. Als hij verhuist is, komt Mees erachter dat hij het mes van Tim nog heeft. Hoe moet hij dit nu terug geven? Hij probeert van alles om het mes weer terug te geven aan Tim, maar hij weet niet waar Tim woont. Dan komt er een oplossing als een er televisieprogramma is waar Mees aan mee mag doen. Zal het plan lukken?
Spelletjes in de klas:
Handenklap spelletjes zijn belangrijk voor het ontwikkelen van het ritmegevoel. Bovendien stimuleren deze spelletjes de samenwerking tussen beide hersenhelften en zijn daardoor erg belangrijk.
Doe de spelletjes in je eentje aan je tafel. Je kunt de spelletjes ook samen doen met iemand anders. Om het moeilijker te maken kun je dit ook in een kring doen.
Betrek je hele lichaam bij het klappen, gebruik dus ook je buik, bovenbeen, knieën, enkels en voeten. Als je in een kring zit, kun je ook dicht bij elkaar gaan zitten zodat de knieën elkaar raken. Tijdens het klappen kun je ook elkaars knie gebruiken. Dit maakt het gelijk een stuk lastiger.
Spelen op het plein:
Ga drummen bij de zandbakrand. Je kunt allemaal een stok in je handen hebben, maar met je handen lukt het ook. Drum allemaal in hetzelfde ritme. 1 iemand doet het voor en de rest doet het na. Lukt het ook allemaal om de beurt? Of steeds sneller? Probeer hetzelfde te drummen als degene die aan de andere kant van de zandbak tegen over je zit. Maar omdat iedereen een ander ritme drumt, moet je goed op elkaar letten.
Bouw je eigen drumstel buiten. Wat kun je allemaal vinden om een drumstel mee te maken? Zijn er emmers, tonnen, deksels, pannen, etc. te vinden? Hoe zet je het drumstel neer zodat je er optimaal gebruik van kan maken.
Bewegingsonderwijs:
Bewegen op een eenvoudig ritme in de gymzaal. Dit kan muziek zijn, maar dit kan ook het tikken van een stok of trommel zijn. Als iedereen een stok heeft, kun je ook gezamenlijk een ritme maken. Ga allemaal in een kring staan en tik met de stok op de grond. Tik voor, achter, naast je lichaam. Geef de stok door tijdens het ritme aan de volgende. Laat ze niet vallen!
Je kunt ook een ritme dribbelen met de bal. Stuit en vang de bal, dribbel de bal. Doe je dit snel of langzaam, met 1 of 2 handen?
Beweeghoek/ fijne motoriek:
Leg diverse muziekinstrumenten die een ritme kunnen maken in een beweeghoek. Laat de kinderen experimenteren met de muziekinstrumenten. Hoe maak je een ritme? En hoe zorg je er voor dat een ander hetzelfde ritme na kan spelen. Met andere woorden, hoe schrijf of teken je dit ritme voor de ander? En hoe weet je welk instrument er bij wordt gebruikt?
https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-het-zakmes/?eq=het%20zak&etslf=NaN
Reactie plaatsen
Reacties