Bovenbouw: De wortels van Oranje

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:33

De wortels van Oranje (Marc ter Horst & Wendy Panders)

 

Korte samenvatting:

In een aantal korte verhalen kom je van alles te weten over Nederland. Het zijn niet de standaard verhalen over het koningshuis, schilders, voetbal en dorpen. Maar over het meisje van Yde, vulkanen van Nederland, vissen die in vogels veranderen, rottende vis, de Dam en nog veel meer. Het is afwisselend geschiedenisboek op een leuke en grappige manier geschreven.

 

Schoolplein:

De insteek van deze verhalen kun je ook gebruiken bij de opzet voor de Koningsspelen. Eens een keer wat anders dan de inzet van Willem-Alexander en Maxima. Je krijgt dat andere soort spelletjes.

Bijvoorbeeld:

-slowbike. Zet een route over het plein. Fiets de route zo langzaam mogelijk. Je mag niet met je voeten op de grond komen, want dan stopt de tijd. Wie heeft de meeste tijd nodig om het parcours af te leggen?

 

-schaatsen. Zorg voor veel skeelers (laat de kinderen die zoveel mogelijk meenemen) en zet een schaatsparcours of schaatsbaan uit. Laat de kinderen een aantal rondes schaatsen of geef ze een bepaalde tijd waarin ze zoveel mogelijk rondes moeten maken

 

-aanspoelen van de schoenen op Terschelling. Verzamel zoveel mogelijk schoenen. Leg alle schoenen op een hoop neer. Om de beurt mogen de kinderen naar de bult met schoenen rennen. Je pakt een schoen en komt terug. Probeer zoveel mogelijk paren compleet te maken. Iedere schoen is 1 punt, ieder compleet paar is 3 punten. Ga je voor de hoeveelheid schoenen of maak je paren?

 

-Amsterdam is gebouwd op palen. Zorg voor veel stokjes (die niet gelijk knappen), dunne plankjes van verschillende formaten en bekers. Je krijgt een aantal minuten per team om zoveel mogelijk stokjes in de zandbak te steken. Op de stokjes moeten de plankjes komen te liggen. Heb je veel stokjes voor een plank nodig of maar een paar? Wie heeft er aan het einde de meeste plankjes op de stokken kunnen leggen zonder dat ze er afgevallen zijn? Op ieder plankje moet ook nog een beker komen staan om te zien of de plank echt blijft liggen.

 

-landjepik. Teken op het schoolplein een stippenpatroon. Iedere keer mag er 1 iemand een lijntje trekken tussen 2 stipjes. Wordt het vierkantje gesloten? Dan heb je dat stukje land verovert, zet je initiaal in het hokje. Degene met de meeste gesloten hokjes wint. Als je dit spel meerdere keren achter elkaar gaat spelen kun je wel de stippen op het plein tekenen. Maak de lijntjes dan door het neerleggen van satéprikkers in 2 verschillende kleuren. Is je hokje vol, leg er dan een satéprikker van jouw kleur in.

Dit spel kan ook op papier, maar door het buiten in het groot te spelen wordt het veel moeilijker om het overzicht te houden.

 

Creatief:

Probeer een tekening van Escher te maken. Zijn tekeningen zijn heel bijzonder. Het ene figuurtje loopt over in een ander figuurtje of het zijn oneindige tekeningen die eigenlijk helemaal niet kloppen…

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-wortels-van-oranje/?eq=wor&etslf=4057

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.