Onderbouw: De grootste griezel

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:33

De Grootste Griezel (Loes Riphagen)

 

Korte samenvatting:

De kleine spin vindt zich de grootste griezel die er bestaat, maar daar zijn de andere dieren het niet mee eens. Er is er altijd wel één die een grotere griezel is dan de ander. Wie is er nu de grootste griezel? Krijgt de spin gelijk?

 

Spelletjes in de kring:

Dieren nadoen. In het boek komen veel verschillende dieren voor. Probeer de dieren na te doen. Hoe lopen ze, hoe bewegen ze, etc. En natuurlijk het geluid dat bij de dieren hoort als het dier een geluid maakt.

 

Voelen van texturen van diverse dieren. De dieren in het boek zijn heel verschillend qua textuur. Probeer zoveel mogelijk verschillende texturen bij elkaar te krijgen, zodat de kinderen kunnen voelen: glad, ribbelig leer, veren, haren, etc. Misschien zijn er nog andere texturen te vinden die bij dieren horen die niet in dit boek voorkomen. Laat de kinderen voelen met hun vingers, handen, gezicht, armen, voeten. Voelt het overal hetzelfde? Kun je met je voeten beter voelen dan met je vingers? Kun je met je ogen dicht herkennen wat je gevoeld hebt?

 

Spelletjes in het speellokaal:

Zorg voor een lang elastiek. Maak dit elastiek op divers kriskras manieren vast tussen een paar banken. Op deze manier creëer je een spinnenweb waar de kinderen door heen moeten klimmen, kruipen, etc.

 

De spin en het vliegje.

Alle kinderen staan in de kring met de handen vast en vormen zo een spinnenweb. In het midden ligt een vlieg (bal of pittenzak). Eén kind (aap) loopt buiten de kring. Zonder dat de spin het heeft gezien, wijst de leerkracht een leerling aan die de vliegenbevrijder is. De spin hakt twee handen van elkaar in de kring. Deze kinderen houden het poortje open. De spin pakt de vlieg en probeert door het poortje de kring te verlaten. Wanneer de spin het vliegje heeft gepakt, mag de vliegenbevrijder de spin proberen te tikken. Als de spin door het poortje is en weer buiten de kring, dan is hij veilig en mag niet meer getikt worden.

 

Spelen op het plein:

Maak de spin!

Gooi met een steentje in de cirkel en zorg dat je alle lichaamsdelen bij elkaar gooit. Teken een grote cirkel met de lichaamsdelen van een spin hierin. Teken daarnaast groot een hele spin. De kinderen gooien vanaf een lijn met een steentje richting de grote cirkel. Raak? Teken het lichaamsdeel wat je gegooid hebt op een klein tegeltje. Mis? Helaas. Beurt voorbij Op de lijn buitenkant cirkel  telt in Op de lijn in de cirkel  Kiezen welk lichaamsdeel. Wie heeft er al snel zijn hele spin getekend?

De cirkel kun je verdelen in: kop, lijf, 2 sprieten voor, 2 ogen, kruis (kruisspin), 4 poten links, 4 poten rechts, draden van het spinnenweb.

 

Beweeghoek/ fijne motoriek:

De texturen die bij de spelletjes in de kring gebruikt zijn kunnen in een hoek gelegd worden. Laat de kinderen voelen. Ze kunnen de dieren er bij zoeken met een plaatje. Kunnen ze nog meer materialen vinden die net zo voelen?

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-de-grootste-griezel/?eq=grootste&etslf=4806

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.