Onderbouw: Handje

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 19:38

Handje

Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp

Uitgeverij Fontein

 

Korte samenvatting:

Vader heeft het erg druk met zijn mobieltje en heeft niet door dat Anna naar de dierentuin wil. Via de hand van allerlei vaders kan Anna uiteindelijk toch naar alle dieren in de dierentuin. Als zij klaar is met het kijken naar de dieren gaat Anna weer terug via alle vaders naar de hand van haar eigen vader. Net voordat vader de voordeur opendoet heeft  Anna de hand van vader weer vast.

Het boek eindigt met een bladzijde waarbij je Anna toch weer aan de hand van een andere vader ziet en er een ander kind aan tafel zit….of dit klopt of….

 

Anna Maria Koekoek

(net als de vader van Anna niet kijken en dus niet merken wat er allemaal gebeurt)

1 kind gaat met zijn gezicht naar een muur staan. De overige kinderen gaan achter een lijn staan een paar meter bij de muur vandaan. Het kind bij de muur zegt hardop: Anna Maria koekoek! Als hij koekoek heeft gezegd, draait het kind zich om. Ondertussen bewegen de andere kinderen zich naar het kind bij de muur. Zodra deze zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Ziet het kind dat zich omdraaide iemand bewegen? Dan wordt diegene terug naar de lijn gestuurd. Beweegt er niemand? Dan draait het kind zich weer naar de muur en zegt opnieuw: Anna Maria koekoek! Op het moment dat een van de andere kinderen zo dichtbij is dat die het kind bij de muur kan tikken, is het spel afgelopen. Er komt een ander kind bij de muur. Deze wordt gekozen door het kind wat bij de muur stond. Er wordt steeds een ander kind uitgekozen. Als iedereen een keer is geweest, mag iedereen weer gekozen worden.

Variatie: op het moment dat het kind zich omdraait moet er een bepaalde pose worden aangenomen. Deze is van te voren afgesproken, zodat iedereen dit weet. Bijvoorbeeld: op 1 been staan, handen aan de grond, een dier, een sport, etc.

 

Vader, vader hoe laat is het?

Vader (of moeder) loopt voor de andere kinderen uit. Deze roepen allemaal tegelijk: vader, vader hoe laat is het? Ondertussen lopen ze achter de vader aan. Vader geeft antwoord en zegt bijvoorbeeld: 1 uur! De kinderen roepen weer: Vader, vader hoe laat is het? Vader geeft steeds antwoord tot hij uiteindelijk zegt: Etenstijd! Dan draait hij zich om en probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken. De kinderen proberen zo snel mogelijk naar de afgesproken plek te rennen zonder getikt te worden. Hoeveel kan vader tikken?

 

Handje klap

Dit kun je snel in de klas organiseren in de kring. Handje klap kan alleen gedaan worden door afwisselend te klappen in je handen en op je knieën. Ondertussen kun je een liedje zingen om in een ritme te komen, het bekendste liedje is natuurlijk “Papegaaitje leef je nog?”. De kinderen kunnen ook met samen klappen. Klap eerst in je eigen handen en dan tegen de handen van de ander. Dit kan afgewisseld worden met kruislingse bewegingen (je linkerhand klapt dan tegen de linkerhand van de ander aan). Bedenk zelf allerlei mogelijke bewegingen om samen te klappen waarbij gebruik wordt gemaakt van de handen, handpalm en rug van de hand, bovenbeen, enkels en diverse kruislingse bewegingen.

Handje klap spelletjes zijn goed voor het ritmegevoel en de coördinatie. Bovendien stimuleert het kruislings klappen ook de samenwerking van de hersenhelften. Dit soort spelletjes kun je niet vaak genoeg doen.

 

Creatieve opdrachten

De titel en het shirtje van Anna zijn in de kleuren van de regenboog. Ook zijn de vaders qua kleding en achtergrond op elkaar afgestemd. Daarom komen opdrachten waarbij kleur centraal staan als eerste bij mij naar boven. Ook zijn er genoeg creatieve opdrachten te bedenken waarbij je je handen kunt gebruiken:

-vingerverven in de kleuren van de regenboog. Dit kan met 1 vinger van 1 hand, maar zeker met 2 vingers (van allebei de handen 1 vinger)

-met handafdrukken de regenboog maken

-met je handen als een soort ruitenwisser de kleuren van de regenboog verven. Van links naar rechts en rechts naar links

-trek je linkerhand met je rechterhand om en andersom. Doe dit op verschillende kleuren papier. Knip daarna je handen uit en maak er een mooie collage van.

-Scheuren; allerlei stukjes van diverse tinten van een bepaalde kleur (uit tijdschriften/ oud papier/ restjes papier/ etc). Je kunt het vel vol plakken met 1 kleur of er een regenboog van maken. Wellicht kun je met de hele groep een grote regenboog maken door heel veel te gaan scheuren en een groot vel op de muur te hangen die helemaal vol moet.

Je kunt kleine stukjes scheuren, maar het is ook goed om de kinderen te stimuleren lange repen te scheuren. Begin de ene keer met je linkerhand met scheuren en de andere keer met je rechterhand. Bij het scheuren van lange repen moet er een grote armbeweging worden gemaakt, bij kleine stukjes werk je meer vanuit je pols.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.