Middenbouw: Het geheim van de gillende geraamtes

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:19

Het geheim van de gillende geraamtes (Rindert Kromhout & Saskia Halfmouw)

 

Korte samenvatting:

Luuk heeft een favoriet boek: Het geheim van de afgebeten vingers. Dit verhaal speelt zich af in Rome en daar gaat Luuk met zijn ouders heen op vakantie. Hij wil wel eens weten wat er klopt van het verhaal. Maar ze komen er niet aan toe om er heen te gaan. Dus besluit Luuk om er ’s nachts zelf heen te gaan. En dan ontmoet hij Rosa en haar broertjes. Zij hebben de hulp van Luuk nodig. Dit lijkt makkelijker dan het is, want Rosa en haar broertjes zijn geen gewone mensen….

 

Spelletjes in de klas:

Museumbewakertje

Een leerling wordt aangewezen als museumbewaker en verlaat de klas. De rest van de groep gaat ergens in het lokaal staan of zitten en neemt een houding aan. Dit zijn de beelden in het museum.

Op een teken van de leerkracht komt de museumbewaker de klas weer binnen. De museumbewaker loopt de klas rond en kijkt of niemand beweegt. Buiten het zicht van de museumbewaker proberen de beelden van houding te veranderen en zich te verplaatsen. Als de museumbewaker dit ziet is een leerling af en gaat hij op zijn eigen stoel zitten.

Speel het spel gedurende een vaste tijd (bijvoorbeeld 3 minuten) of tot er een bepaald aantal beelden af is. Daarna wordt er een nieuwe bewaker aangewezen en begint het spel opnieuw.

 

Pleinspel:

Museumbewakertje kan ook op het plein gespeeld worden.

 

Anna Maria Koekoek

Bij Annemaria koekoek staat 1 kind omgekeerd bij een muur zodat hij de groep niet kan zien. De andere kinderen lopen vanaf een startlijn rustig naar het kind toe.

Als het kind bij de muur ‘Annemaria koekoek!’ zegt draait het zich snel om. De andere kinderen moeten dan stil staan en mogen niet bewegen. Wie zich toch beweegt moet weer bij de startlijn beginnen. Wie het lukt om de muur aan te tikken heeft gewonnen en mag dan zelf bij de muur gaan staan.

Variaties/tips/opmerkingen

‘Annemaria koekkoek’ kan langzaam of juist snel worden gezegd. Pas na ‘koekoek’ mag het kind bij de muur zich omdraaien. Door hier mee te spelen kan het kind bij de muur kinderen makkelijker afkrijgen.

 

Bewegingsonderwijs:

Dans macabre is een muziekstuk over ‘geraamtes’ en skeletten. Zet de muziek op en laat de kinderen er eerst naar luisteren. Kinderen kunnen vervolgens zelf gaan bewegen op de muziek. Hoe beweegt een skelet? Hoe kun je op deze muziek bewegen? Je hoort de botjes ‘rammelen’……

 

Beweeghoek/ fijne motoriek:

Standbeeldspel (annamaria koekoek, museumbewakertje)

 

Creatief:

Vouw een papier dubbel. Leg het papier met de vouwlijn naar onderen en de open kant naar boven. Schrijf je naam aan elkaar, waarbij de onderkant van de letters de vouwlijn raken (heb je lange letters als de f, g, j, p, q en y? Dan raken zij de lijn en de overige letters niet. Maak de letters daarna dikker door er een lijn op 0,5 cm om heen te trekken. Knip dan over de lijn alle letters uit. Waar de letters de vouwlijn raken, stop je met knippen en laat je de vouwlijn vast. Als je het hebt uitgeknipt en je vouwt je naam open, dan lijkt het net een skelet.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-het-geheim-van-de-gillende-geraamtes/?eq=gillende&etslf=4259

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.