Onderbouw: Dat wordt smullen

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:19

Dat wordt smullen (Tjibbe Veldkamp & Gustav Dejert)

 

Korte samenvatting:

Op een dag vindt konijn Sjef een wortel. Frits, de vos, ligt achter een struik te wachten tot de wortel wordt gepakt. Maar op de een of andere manier is Sjef toch steeds slimmer dan Frits. Voor wie wordt het smullen?

 

Spelletjes in het speellokaal:

Pak de wortel bij de vos weg.

Een kind (de vos) gaat op een matje staan en heeft meerdere wortels (pittenzakken) om zich heen liggen. De andere kinderen zijn de konijnen. Zij proberen de wortels van de mat te halen zonder getikt te worden door de vos. De vos moet met 1 voet op zijn mat blijven staan. Is de vos helemaal van zijn mat af, dan telt het niet als je getikt wordt. Is het gelukt om een wortel te pakken dan breng je die naar je holletje (ook een matje een stukje verderop). Wordt je getikt door de vos? Dan ga je naar je hol en moet je 5 tellen in je hol blijven. Dan kun je weer meedoen. Wissel na een poosje de vos af (of als alle wortels weggehaald zijn).

Variatie 1: De matten liggen verder uit elkaar. De vos staat op zijn eigen mat. Maar tussen de beide matten is een strook waar ook een vos mag lopen (tussen 2 lijnen, een rijtje Ikeamatjes, etc.) De konijnen moeten van hun eigen mat eerst langs de vos die in het midden staat. Ben je door die vos getikt, dan ga je weer terug naar je eigen mat (na 5 tellen mag je het opnieuw proberen). Ben je voorbij de eerste vos, dan probeer je een wortel te stelen. Is dat gelukt zonder getikt te worden, dan moet je weer langs de vos die in het midden staat. Is het helemaal gelukt? Dan leg je de wortel in je holletje neer. Wordt je wel getikt? Dan moet je de wortel afgeven aan de vos en terug naar je eigen mat.

 

Konijnenpolka

De kinderen staan in een kring en hebben hun handen bij hun oren. Ze maken konijnenoortjes die flapperen tijdens het stukje: En flap en flap en flapperdeflapperdeflap (2x).

Daarna geven ze elkaar de hand en dansen in de kring rond op de rest van de tekst: De konijntjes gingen dansen in het grote donkere bos (2x)

De konijntjes gingen dansen op het zachte warme mos

 

Tekst van het liedje:

En flap en flap en flapperdeflapperdeflap (2x)

De konijntjes gingen dansen in het grote donkere bos (2x)

De konijntjes gingen dansen op het zachte warme mos

 

Vos kom uit je hol

Materiaal: Stoepkrijt, pylonen of banken om speelveld aan te geven Kast/ schuilplek

Beginsituatie: Er is een vos die in zijn holletje zit (bijv. achter de kast) de andere kinderen zijn konijnen die klaar staan aan de rand van het bos (achter de gele lijn) Op teken van de lesgever vertrekken de konijnen gezamenlijk naar het hol van de vos, op teken van de lesgever maken ze de vos wakker: “ Vos kom uit je hol” Nu mag de vos uit zijn hol komen en de konijnen gaan tikken. De konijnen zijn veilig achter de gele lijn. De vos mag nu een nieuwe vos aanwijzen.

Moeilijker voor de tikker: Groter en langer speelveld. Konijnen mogen al roepen als ze nog niet bij het hol zijn (lesgever geeft het teken dus die heeft hier invloed op)

Makkelijker voor de tikker: kleiner speelveld. Een hulptikker. Konijnen mogen de vos pas wakker maken als ze om het hoekje van de hol van de vos kijken

Tips voor de tikker: Ga vast klaar zitten in je hol, als je wakker wordt gemaakt ben je zo weg Kleine korte pasjes maken met je voeten dan kan je extra hard rennen

Tips voor de lopers: Kijk altijd naar de tikker, verlies hem niet uit het oog Maak schijnbewegingen, daarmee veras je de tikker en weet hij niet welke kant die op moet

Tip voor de lesgever: Als je de regel hebt dat je de nieuwe vos wordt als je bent getikt dan laten de kinderen zich tikken. Iedereen wil namelijk graag de vos zijn. Maak het spannend met een mooi verhaal en zorg er voor dat er een spanningsveld is tussen winnen of verliezen. De konijnen hebben altijd een voordeel bij dit spel.

 

Schoolplein:

Wanneer het spel begint, wordt er een vos aangewezen. De rest van de spelers zijn konijnen. De konijnen roepen: Ik ben een konijn, een konijn, een konijn! en huppelen over het terrein. De vos rent achter de konijnen aan en roept: Ik ben een vos, een vos, een vos!

Als de vos een konijn heeft getikt, dan verandert het konijn in een wortel. Een wortel staat met gespreide benen en met de armen boven het hoofd en de handen tegen elkaar (dus in een driehoek). De wortel roept: Ik ben een wortel, een wortel, een wortel! Wanneer een konijn onder de benen van een wortel doorkruipt, wordt de wortel weer een konijn en kan hij weer meedoen aan het spel. De vos moet proberen om dit te voorkomen, door de konijnenplaag uit te roeien.

 

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-dat-wordt-smullen/?eq=dat%20wordt&etslf=NaN

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.