Middenbouw: Geheim agent oma

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:57

Geheim agent oma (Manon Sikkel &Katrien Hoogland)

 

Korte samenvatting:

Max heeft 2 oma’s. Een oma die alles doet wat een oma altijd doet. Die oma past altijd op, maar dan komt ze in het ziekenhuis terecht. Zijn andere oma gaat dan oppassen. Maar die oma weet niet hoe ze een ‘gewone’ oma moet zijn. Ze is namelijk geheim agent en moet, als ze aan het oppassen is, er voor zorgen dat er geen bom ontploft. Deze bom bevindt zich onder het Paleis op de Dam. Max en zijn oma beleven een spannende middag. Max weet nu alles over een geheim agent. Hij gaat zijn oma dan leren hoe het is om een échte oma te zijn.

 

Spelen op het plein:

Spiontikkertje

Eén van de spelers is de tikker (007). De tikker gaat even weg. Ondertussen wordt één van de spelers als verlosser aangewezen. Als je getikt wordt, moet je stil blijven staan. Met de armen over elkaar ( of je armen op de rug). Je kan worden bevrijd door een middel van een tikje van de verlosser. De tikker moet zo snel mogelijk die verlosser zien te tikken of zeggen wie het is.

Variatie: Meer verlossers aanwijzen.

 

Schaduwtikkertje

Dit is leuk om te doen op een zonnige dag. Schaduwtikkertje! De tikker moet proberen om op de schaduw van de ander te staan. Maak het moeilijker en verander de spelregels. Je bent alleen af als de tikker op de schaduw van je hoofd gaat staan. Ben je getikt dan blijf je staan. Een ander kan je bevrijden door op jouw schaduw te springen.

 

Geheime tikker

Materiaal: Stoepkrijt, pylonen of banken om speelveld aan te geven Beginsituatie: Alle kinderen zitten op een rij met de ogen dicht. De lesgever loopt achter de kinderen langs en tikt één kind op de rug, dit wordt de tikker. De kinderen verspreiden zich door de zaal en de tikker begint te tikken. Moeilijker voor de tikker: Groter speelveld maken.

Makkelijker voor de tikker: Een hulp tikker Kleiner speelveld maken.

Tips voor de tikker: Blijf niet in rondjes rennen, dat is voorspelbaar voor de lopers. Snel bewegen en alle kanten op kijken, veras de loper! Samenwerken met de hulp tikker, de lopers in een hoek proberen te drijven.

Tips voor de lopers: Kijk altijd naar de tikker, verlies hem niet uit het oog. Maak schijnbewegingen, daarmee veras je de tikker en weet hij niet welke kant die op moet.

Kleine korte pasjes maken met je voeten dan kan je extra hard rennen.

Tip voor de lesgever: je kunt de tikkers zelf laten kiezen hoe groot ze het veld willen hebben. Als je een pylon neerzet die aangeeft hoelang het veld is. Dan mag de tikker die zelf verplaatsen als hij denkt dat het te makkelijk of te moeilijk is. Bij dit spel moet hij eerst maar eens de lopers verassen dat hij de tikker is en pas later de pylon verschuiven.

 

De aap, de kokosnoot en de spion.

Nodig: kokosnoot of knuffel

In een kring staan. Iemand is de aap, die een kokosnoot wil stelen uit de kring. (voor kokosnoot kun je een knuffel nemen of zo iets) De aap loopt buiten de kring en mag tussen twee kinderen door naar het midden om de kokosnoot te pakken, maar hij moet op dezelfde manier terug. De aap mag daarbij getikt worden door de geheim agent, die benoemd werd toen hij vóór het spel even op de gang ging staan. Lukt het de aap? Dan mag een ander de aap zijn.

 

Bewegingsonderwijs:

Parcours met toverkoord. Span een toverkoord tussen verschillende obstakels. Probeer door het toverkoord te klimmen zonder het koord aan te raken. Of probeer er in ieder geval zo goed mogelijk door heen te klimmen.

 

Zet een freerun parcours uit in de gymzaal. Hier kunnen de kinderen op hun eigen manier over de obstakels heen. Zorg voor uitdaging en variatie, zodat alle kinderen hun eigen uitdaging kunnen vinden.

-balanceren: balk hoog, balk laag, bank, lijnen

-sprongen: opgerolde lange mat (opgerold tot de juiste hoogte voor je groep), kast (waar ze zonder springplank over heen kunnen gaan), lange mat over rekstok (over de rekstok springen, leg een kastdeel erbij voor de kinderen die een kleine opstap nodig hebben)

-rennen: kast/bok bij de muur (handen op de kast/bak en voeten gaan via de muur), dikke mat tegen schuin wandrek (schuin aanlopen en over de dikke mat rennen)

-op internet zijn veel ideeën te vinden

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-geheimagent-oma/?eq=geheimagent%20oma&etslf=NaN

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.