Middenbouw: Opa's griezelige gasten

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 22:03

Opa’s griezelige gasten (Vivian den Hollandere & Saskia Halfmouw)

 

Korte samenvatting:

Tom en Mila hebben een oppas, opa Bak. Hij kan heel veel en durft alles. Als Tom en Mila op bezoek gaan bij opa, herkennen ze hem niet. Hij doet heel boos en weet niet wie ze zijn. Ze proberen er achter te komen wat er aan de hand is. De ene keer is hij heel boos en dan is het weer de opa die kennen. Tot blijkt dat opa een broer heeft, die bij hem logeert. En hij logeert niet alleen bij opa, want hij heeft vrienden meegenomen..

 

Schoolplein:

Tweelingtikkertje

Twee leerlingen worden aangewezen als tikkers. Ze houden elkaars hand vast en proberen met de vrije hand de andere leerlingen te tikken. Als ze een leerling tikken komt deze leerling tussen hen in en tikken ze als drieling verder. Wordt er nog een leerling getikt dan splitsen de vier leerlingen zich op in twee tweelingen. Deze tweelingen gaan tikken, worden weer drielingen, splitsen in twee nieuwe tweelingen, etc. Dit gaat net zolang door tot alle kinderen zijn getikt.

 

Maak tussen het klimtoestel of tussen rekstokken een elastiek vast. Laat de kinderen er tussendoor kruipen en klimmen. Lukt het om er doorheen te gaan? Kun je het ook zonder je handen te gebruiken?

 

Bewegingsonderwijs:

Opa is heel lenig en in het verhaal worden meerdere toestellen genoemd. Gebruik deze toestellen eens in de les:

 

Rekstok; voorover duikelen, achteroverduikelen, borstwaartsom, buikdraai. Of maak een koprol en probeer je been weer over de stang te krijgen voor je voeten op de grond komen. Ga op de kop hangen, zet je handen op grond en laat je benen van de stang af gaan.

 

Radslag; opa maakt een radslag. Oefen de radslag in de gymles. Zet verschillende onderdelen neer die de radslag mogelijk maken: lange mat, matjes, kastkop met matje erachter (handen op de kastkop en lager met je voeten uitkomen op de mat), bank (zet je handen op de bank en probeer je benen er over heen te krijgen, doe je benen steeds hoger in de lucht, zet een pylon op de bank waar je bene overheen moeten gaan.)

 

Koprol; laat kinderen een koprol maken op diverse vlakken. Schuin vlak: 2 banken naast elkaar, dikke mat er half op leggen, zodat die schuin ligt. Springplank ervoor en een kast (voor de kinderen die het nog spannend vinden). Koprol kan ook op een matje, lange mat (precies op de gele streep?). Koprol kan voorover, maar ook achterover.

 

Ringen; als er nog ringen in de gymzaal zijn kun je met de kinderen gaan zwaaien aan de ringen. Probeer de kinderen het 1-2-ritme aan te leren, zodat ze op de juiste manier afzetten. Loslaten doe je achter op een matje, niet in de voorzwaai!

 

Zet tweemaal een tweetal banken op elkaar. Maak een spinnenweb tussen de banken van elastiek/toverkoord of ander materiaal wat meerekt. Laat de kinderen er tussendoor kruipen en klimmen.

 

Tweelingtikkertje kan ook in de gymzaal.

 

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-opas-griezelige-gasten/?eq=opa&etslf=3074

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.