Middenbouw: Het raadsel van de papegaaien

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:55

Het raadsel van de papegaaien (Renate Mamber & Rachelle Meyer)

 

Korte samenvatting:

Sebastiaan heeft een schat gevonden en die verstopt hij op het eiland. Als hij weer terug komt bij zijn vader, de dierenarts, begint het avontuur. Zijn vader heeft 3 papegaaien van 3 piraten in zijn huis. De piraten hebben de papegaaien gebracht terwijl ze helemaal niet ziek zijn. Dat is wel vreemd. Dan worden de papegaaien opgehaald door Tilda, de eigenaresse van een drankhuis. Zij hoopt zo de piraten hun grote schat te kunnen ontfutselen. Maar het blijkt toch weer helemaal anders te gaan. Sebastiaan komt ondertussen het nichtje van Tilda, Jasmijn tegen. Is zij nu te vertrouwen of eigenlijk niet? Sebastiaan begrijpt er niets meer van. Kan hij het raadsel van de papegaaien oplossen?

 

Spelletjes in de klas:

Papegaaitje leef je nog? Zing het liedje en doe ondertussen het klapspelletje dat er bij hoort. Kun je het liedje ook sneller zingen en dus ook sneller klappen? Wie kan er een ander klapspelletje bij het liedje bedenken, waarbij je ook gebruikt maakt van je benen en/ of voeten.

Gebruik het klapspelletje ook eens bij het opzeggen van de tafels. Bij iedere tafel hoort eigenlijk een ander klapspelletje. Wie kan er een leuk klapspelletje bedenken bij iedere tafel? Hoe kun je onthouden welk klapspel bij welke tafel hoort?

 

Bewegingsonderwijs:

Levend mastermind. In het boek gaat het steeds over 3 kleuren (zowel van de papegaai als van de piraat). Speel dit spel met 4 kleuren, want 3 is wel erg makkelijk. Maak kleine groepjes (ca. 4/5 kinderen). Iemand bedenkt een code van 3 kleuren en legt die code achter een kastkop (of ander obstakel), zodat de code niet gelijk te zien is. Om de beurt rent een kind naar de kast en legt de 4 kleuren in een willekeurige volgorde op de kast. Is de kleur op de juiste plek? Dan blijft de kleur liggen. De kleuren die niet op de goede plek liggen worden van de kast gehaald. Dan gaat de volgende rennen en probeert een andere code uit. Ga net zo lang door tot de code gekraakt is.

Je kunt ook doorgaan tot de tijd voorbij is. Welk groepje heeft de meeste codes gekraakt? Voor iedere gekraakte code kun je dan een blokje overeind zetten. Dan weet iedereen hoeveel codes er al gekraakt zijn. Steeds bedenkt een andere een nieuwe code.

 

Spelen op het plein:

Klapspelletjes en het spel uit de gymles kun je ook op het plein spelen.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-het-raadsel-van-de-papegaaien/?eq=raad&etslf=6790

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.