Middenbouw: Maandag, dinsdag, sterrendag

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 21:52

Zondag, maandag, sterrendag (Anna Woltz & Annet Schaap)

Korte samenvatting:Nora is een meisje die heel erg van uitvinden houdt. Ze verzint van alles, wat ze vervolgens op haar zolder gaat maken. Ze vindt het erg leuk om dingen uit te vinden om haar broers bang te maken. Dan komt er een nieuwe jongen naast haar wonen. Nora en Sep vinden elkaar niet aardig. Onverwacht komen ze er achter dat de zolders verbonden zijn met elkaar. Sep heeft iets op zijn kamer wat Nora graag wil zien, maar dat mag niet van Sep. Als Sep vertelt dat hij een spreekbeurt moet houden, maar dit heel erg eng vindt, gaat Nora hem helpen met een uitvinding.

Spelletjes in de klas (bewegend leren):Zie hiervoor ook het spelen op het plein. Maak van het sterren tekenen een rekenkundige les, waarbij het meten en de verhoudingen goed uit de verf komen. Kun je de Kleine Beer en de Grote Beer naast elkaar tekenen? Hoe liggen ze ten opzichte van elkaar? Hoe weet je waar de staart van de kleine beer begint?

Spelen op het plein:Sterrenbeelden op het plein tekenen. De kinderen kunnen van ster naar ster springen. Natuurlijk kunnen ze ook zelf de sterrenbeelden tekenen. Ze moeten goed kijken naar de sterren, sommige staan dichtbij elkaar en anderen staan verder weg.

Bewegingsonderwijs:Gebruik een bord waar diverse gaten in zitten om ballen door heen te gooien als ‘ruimte’. De ballen kunnen door de gaten (Planeten) worden gegooid.Je kunt zelf ook zo’n bord maken met een grote doos. Dan kun je meerdere soorten gaten toevoegen. Niet alle ballen passen door dezelfde gaten en niet alle planeten zijn even groot. Leg daarom verschillende ballen klaar (tennisbal, kleine bal, voetbal, etc.)

Beweeghoek/ fijne motoriek:Sterrendozen maken net als boek.

Borduren van sterrenbeelden. Maak vast voorbeeldkaarten die de kinderen kunnen overnemen. Maak eventueel kaartjes met sterrenbeelden die de kinderen op een kartonnetje kunnen plakken. Dan kunnen ze de gaatjes prikken in de sterren om er vervolgende een draad door heen te borduren. Hoe zorg je er nu voor dat de sterrenbeelden goed geborduurd worden en dat er geen draadjes aan de voorkant lopen die er niet horen?

Laat de kinderen in kurk of prikbord punaises prikken die de vorm van de sterrenbeelden weergeven. De punaises kunnen ze verbinden met kleine loom-elastiekjes. In plaats van kurk of prikbord kun je dit ook met hamertje tik doen of op een kralenplank.

https://nl.pinterest.com/.../boekenbingo-zondag.../...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.