Onderbouw: Meester kikker

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 21:52

Meester Kikker (Paul van Loon)

Korte samenvatting:Meester Kikker is niet zomaar een meester. Hij verandert in een kikker als hij aan kikkers denkt. Dit levert hem veel problemen op met de directeur Stork. Groep 3-4 helpt meester Kikker als hij in de problemen zit. Maar kunnen ze wel tegen de directeur op? Of is hij ook niet wie hij is?

Spelletjes in het speellokaal:Kikker en ooievaar 1. Alle kinderen rennen door het speellokaal. Als je roept: kikker! Gaan alle kinderen verder als kikker (dus met kikkersprongen). Als je roept: vlieg! Dan steken de kinderen hun tong uit en eten ze een vlieg. Dan worden ze weer mens en rennen verder. Roep je: ooievaar! Dan gaan de kinderen zo snel ze kunnen op 1 been staan. Probeer te blijven staan op 1 been tot juf roept: Kikker! Dan maak je zo snel je kun met je handen een snavel en zeg je hap! Want als de ooievaar een kikker eet wordt die weer mens. Maar…. Roep je kikker, dan verandert iedereen weer in een kikker… en wordt pas weer mens bij het roepen van: Vlieg!

Kikker en ooievaar 2Teken met een krijtje een grote cirkel op de grond. Alle kinderen gaan in de cirkel staan. U wijst 1 kind aan. Dit kind is de ooievaar. De rest van de kinderen is kikker. De ooievaar hinkelt en de kikkers bewegen zich voort in hurkzit. Het is de bedoeling dat iedereen binnen de cirkel blijft. De ooievaar gaat nu de kikkers tikken. Als een kikker getikt is wordt hij ooievaar en gaat hij helpen de overgebleven kikkers te tikken. Het spel eindigt als er geen kikkers meer zijn.

Kikker en ooievaar 3Een leuk tikspel waarbij de kinderen leren over de voedselketen. Afhankelijk van de grootte van de groep is er 1 ooievaar in het spel, 2/3 van de overgebleven kinderen zijn vliegen en 1/3 van de kinderen zijn kikkers. Ieder kind krijgt een kaartje met daarop het dier die hij/zij is (met knijper op shirtje vastgemaakt).De ooievaar moet parmantig op zijn/haar hoge poten lopen. De kikker maakt alleen kikkersprongen. De vliegen flapperen met hun vleugels en mogen alleen huppelen. De ooievaar mag alleen de kikker tikken, de kikkers mogen alleen de vliegen tikken en de vliegen tikken niets (staan onderaan de voedselketen). Eerst worden de vliegen in het veld gelaten. Daarna de kikkers en dan de ooievaar. Het spel kan beginnen en degene die mogen tikken, mogen gaan tikken. Ben je getikt dan geef je je kaartje af en ga je even aan de kant zitten. Het spel stopt als alle kaartjes op zijn of als er bijvoorbeeld geen kikkers meer zijn. Dan kan er niet verder getikt worden, want de voedselketen is verbroken.

Vertikkertje of haasje onder zijn spelletjes die in het boek worden genoemd. Maar hoe gaan die spelletjes? Bedenk met de kinderen hoe het spelletje gaat.Bijvoorbeeld: Haasje onder, ben je getikt? Dan ga je met je benen wijd staan. Je kan bevrijdt worden als er iemand onder je poortje door is gegaan. Vertikkertje, Ga je verstoppen en wacht tot je gevonden wordt. Je moet dan niet rennen naar de pot, maar je wordt getikt door de zoeker.

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-meester-kikker/?eq=meester%20kikker&etslf=1674

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.