Onderbouw: Diere-liere-liedjes

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:18

Diere-liere-liedjes (Erik van Os, Elle van Lieshout, Alice Hoogstad)

 

Korte samenvatting:

Het is een boek met veertien vrolijke dierenliedjes. Bij ieder liedje is een prachtige plaat te zien. De liedjes zijn ook als gedichtjes te lezen. Van mier tot krokodil, ze komen allemaal aan bod.

 

Bewegen op muziek:

Dit boek nodigt uit tot bewegen vanwege de bijbehorende muziek. Hieronder een paar voorbeelden:

-Zand in de krant; buikdansen/ oosterse muziek , hoe beweeg je met je buik/lichaam op deze muziek?

-Het stinkt hier; stijldansen, in het speellokaal kun je hier een echte dans mee maken

-Piepklein kuikentje; lopen op de maat, luister hoe de muziek gaat en stap mee

-Snelle Hendrik; snel tempo, dit lied afwisselen met Piepklein Kuikentje. Wat is het verschil tussen de muziek en hoe kun je dit laten zien in de bewegingen

-Diere-liere-liedje; dit liedje heeft steeds een echo, beweeg op de tekst en herhaal deze beweging in het instrumentale stuk. Het derde en vierde couplet gaan achter elkaar door en zorgen voor een langer gedeelte waarop bewogen kan worden. Kunnen de kinderen zelf op de tekst bewegen en het herhalen?

 

Laat kinderen zelf ideeën bedenken die je bij de muziek kunt uitvoeren.

 

Gebruik in de les eens danslinten. Je kunt hiervoor heel eenvoudig repen crêpepapier gebruiken. Maar je kunt ook duurzamere linten maken van repen stof. Met deze linten kun je bewegen op de maat van de muziek. Maak grote bogen, liggende achten, rondjes van groot naar klein. Ga in een spreidstand staan en beweeg het lint van voor naar achter tussen je benen. Zwaai hoog, dus met je armen hoog boven je lichaam, zwaai links, rechts, achter, etc. Er zijn heel veel mogelijkheden en de kinderen kunnen er waarschijnlijk nog wel meer bedenken….

 

Creatieve ideeën:

De illustraties in het boek bevatten veel kleurscharkeringen (lichte en donkere kleuren) en nodigen uit tot het experimenteren met mengen. Je kunt 2 verschillende kleuren verf op een groot vel druppen. Een kleur links en een kleur rechts. Lekker mengen met je handen door de kleuren naar elkaar toe te laten gaan met draaiende bewegingen. Plak het vel vast aan de tafel of op het verfbord zodat het niet verschuift.

Ga tekenen en verven terwijl de muziek van de liedjes opstaat. Laat kinderen verven op de maat van de muziek. Welke kleuren passen er bij de muziek? Welke bewegingen maak je bij de muziek?

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-diere-liere-liedjes/?eq=diere-&etslf=NaN

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.