Onderbouw: Willewete Sterren en Planeten

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:32

Willewete Sterren en Planeten (Pierre Winters & Margot Senden)

 

Korte samenvatting:

Een informatief prentenboek over de aarde, maan, zon en sterren.  Hoe zit het allemaal in elkaar en hoe werkt het allemaal?

 

Spelletjes in de kring (bewegend leren):

Laat de kinderen verschillende ballen bij elkaar zoeken die de planeten moeten voorstellen. Welke ballen en welke maten kunnen ze vinden? Knikker, tennisbal, stuiterbal, voetbal, basketbal, strandbal, skippybal, fitnessbal, etc. Laat ze de planeten aan een bal koppelen. Dan moeten de planeten op volgorde worden gelegd. Kun je alle planeten nog zien als alle ballen op volgorde liggen? Over welke planeten kun je nog heenstappen? Ga op de grond liggen, welke planeten samen zijn net zo lang als je lichaam? Met hoeveel of weinig planeten kun je dit doen?

Kun je nog makkelijk met alle planeten rollen?

 

Spelletjes in het speellokaal:

Planetenspel

Leg de hoepels in het speellokaal neer. Dat zijn de verschillende planeten. In het midden ligt een grote gele, ronde planeet, dat is de zon. De kinderen zijn raketten en bewegen zich door het speellokaal heen. Noem dan de naam van een planeet. Diegene die daar het eerst is, heeft gewonnen.

 

Elk kind een eigen hoepel/planeet. Geef planetengym met de volgende opdrachten:

Ga op de planeet staan

Ga achter de planeet staan

Spring over je planeet heen

Ga links/rechts van de planeet staan

Ga wijdbeens op de planeet staan

Ga met 1 voet in de planeet staan

Zit op de planeet

1 voet en 1 hand in de planeet (of 2 voeten, 2 knieeën, 1 elleboog, 1 neus, 2 vingers, etc.)

Rollen met je planeet

Planeten draaien om hun eigen as. Dat gaan wij ook doen. Hou je hoepel maar op zijn kant en laat het rollen. Zo gaan we allemaal om de zon heen.

 

Astronautentikkertje/Marsmantikkertje; Leg verschillende hoepels neer in het speellokaal; dat zijn planeten. Wie op een planeet staat, mag niet getikt worden. De tikker is een astronaut die probeert om marsmannetjes te tikken.

 

Planeetje wisselen; spring van de ene hoepel/planeet op de andere. Probeer niet van de planeten af te komen want dan ben je af.

 

Maansteentje leggen; Op de wijs van zakdoekje leggen spelen we nu: maansteentje leggen

 

Spelen op het plein:

Teken cirkels op het plein, probeer de grootte van de planeten enigszins in het oog te houden (Mercurius is dus de kleinste en Jupiter is de grootste). Kinderen kunnen van planeet naar planeet springen. Op sommige planeten kun je met meerdere kinderen staan, maar op Mercurius misschien maar met 1 voet. Teken de ringen er ook omheen bij Saturnus.

 

Laat de kinderen in de zon staan. Omschrijf een planeer waar ze zo snel mogelijk heen moeten gaan (de grootste, de kleinste, de warmste, de koudste, die met ringen, etc.).

 

Teken de aarde met de maanstanden er om heen. Laat de kinderen van maanstand naar maanstand springen en dan benoemen wat ze zien: hele maan, halve maan, nieuwe maan, maansikkel (links of rechts).

 

Beweeghoek/ fijne motoriek:

Sterren- en maankoekjes bakken. Ga samen met de kinderen sterrenkoekjes bakken. Zorg eventueel voor een paar ouders die met groepjes kinderen aan de gang kunnen. De koekjes kunnen worden versierd met verschillende decoraties.

 

In plaats van koekjes kun je de vormpjes ook maken van brooddeeg. Dit is geen deeg om te eten, maar je kunt er wel mooie figuren mee maken.

Recept:

bloem  – 3 kopjes

water  – 1 kopje

olie  – 1 theelepel

zout  – 1 kopje

Werkbeschrijving: Meng het bloem en zout. Voeg hier het olie aan toe. De olie zorgt er voor dat het makkelijk te kneden is  en niet snel scheuren gaat vertonen als het droog en hard is. Gebruik je te veel dan zal het niet drogen. 

Beetje bij beetje voeg je nu het water toe. Voeg je al het water er in 1 keer bij dan ben je veel langer bezig om de deeg goed te krijgen.

Als je tijdens het mengen merkt dat het deeg al goed aanvoelt maar je hebt nog water over, dat is geen ramp. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.

Blijf het kneden totdat het niet meer kleeft. Als je alles goed hebt gemengd en het blijft maar kleven voeg er dan een heel klein beetje bloem aan toe.

Als het na een tijd kneden nog te droog is dan doe je er juist weer wat water bij.

Doe je er te veel zout in dan zal je veel meer water nodig gaan hebben aangezien zout het vocht onttrekt uit de deeg. Ga door met kneden totdat er een deeg ontstaat dat er uitziet en voelt als klei. 

Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken.

Wil je het niet in de oven bakken? Op een warme droge plek in huis kan je het ook aan de lucht laten drogen. Dit kan wel een paar dagen duren.

Je kan vooraf bij het water een paar druppels eetbare kleurstof  voegen. Zodat de klei al een kleurtje heeft. Maar nadat de klei afgebakken is kan je het ook verven.

 

Raket maken. Maak van kosteloos materiaal een raket. Je kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken: wcrol, keukenrol, ijslolliestokjes, karton, ribbelkarton, knopen, kurk, kroonkurk, stof, etc. Maak je een kleine raket of juist een hele grote?

 

Er zijn meerdere vouwsels van raketten te vinden.

Laat kinderen zelf proberen om rondjes te knippen, die rondjes zijn de planeten. Hoe kun je een rondje maken? Kun je iets vinden wat je kunt omtrekken?

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-sterren-en-planeten/?eq=sterren%20en&etslf=7353

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.