Onderbouw: Op reis

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 22:07

Op reis (Guido van Genechten)

Korte samenvatting:Egel en kikker gaan op reis. Kikker vraagt steeds of ze er al zijn. Egel antwoordt: we zijn op reis! Ze komen over bergen, langs water en reizen maandenlang. Dan komen ze terug in hun eigen dorp met al hun ervaringen.

Spelletjes in het speellokaal:Zet de route van Egel en Kikker uit in het speellokaal.Maak een berg met banken in het wandrek, daarover eventueel matjes. Je kunt ook een mat tegen het wandrek aanzetten en daar touwen aan hangen. De kinderen klimmen dan via het touw op de berg. Eventueel kun je een glijbaan/ 2 banken in het wandrek hangen waar ook een touw op hangt, zodat de kinderen niet recht omhoog, maar schuin omhoog gaan klimmen.

Door de berg kun je door matten tussen een rij banken en de muur te klemmen. Het is een donkere weg waar ze doorheen moeten. Een kruiptunnel is ook geschikt. Een kleed ergens over heen hangen geeft ook het berg effect.

De brug waar ze overheen rijden is erg smal. Zet een evenwichtsbalk neer waar de kinderen overheen kunnen lopen. Varieer door er een bank, een bank op de kop (als daar nog een smalle plank onder zit), een zwiepplank op stapstenen naast te zetten.

Met de boot kun je naar de overkant door een plank met wieltjes te gebruiken. Maak een lang touw aan het wandrek of een kast vast en trek jezelf naar de overkant. Is er geen mogelijkheid tot het maken van een plank met wieltjes, leg dan een kastdeksel omgekeerd op een aantal stokken. Ook dan kun je jezelf vooruit trekken.

Spelen op het plein:Schipper mag ik overvaren?Materiaal: Stoepkrijt, pylonen of banken om speelveld aan te geven Lintje Beginsituatie: Er wordt een schipper gekozen. De schipper gaat in het midden van het veld staan en de kinderen staan op de lijn. De kinderen beginnen het lied te zingen: Schipper mag ik overvaren ja of nee? moet ik dan ook geld betalen ja of nee? Schipper: Ja, Kinderen: Hoe? De schipper noemt de manier zoals ze moeten oversteken. Bijvoorbeeld: Hinkelen, kruipen, huppelen of springen. De kinderen proberen op die manier oversteken zonder getikt te worden door de schipper. De schipper beweegt ook op de manier zoals hij zelf heeft genoemd. Als je getikt bent mag je nog steeds meedoen. De schipper blijft de schipper totdat de lesgever een ander kind uitkiest. Moeilijker voor schipper: Groter speelveld maken Makkelijker voor de schipper: Een hulp schipper Tip voor de agent Makkelijker voor de loper: Laat de zwakkere beweger aan de zijkant lopen Tips voor de loper: Kijk altijd naar de schipper, verlies hem niet uit het oog. Maak schijnbewegingen, daarmee veras je de schipper en weet hij niet welke kant die op moet Kleine korte pasjes maken met je voeten dan kan je extra hard rennen. Tip voor de lesgever: Neem de kinderen die niet goed durven te lopen mee aan de hand zodat ze ook zonder getikt te worden naar de overkant kunnen.

Bewegingsonderwijs:Spelen van het plein kunnen ook in het speellokaal.

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-op-reis/?eq=op%20reis&etslf=4416

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.