Onderbouw: Wilde dieren van de savanne

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 22:04

Wilde dieren van de savanne (Marja Baeten, het WNF & Gertie Jaquet)

Korte samenvatting:Ieder hoofdstuk start met een voorleesverhaal over een dier van de savanne. Op de pagina daarna staat informatie over het dier, zodat je meer van de dieren te weten komt. Er worden 9 dieren in het boek beschreven.

Spelletjes in het speellokaal:Olifantentikkertje.Er wordt een tikker gekozen, hij / zij is een olifant. De olifant pakt met zijn / haar linkerhand zijn/haar neus vast en steekt de andere arm erdoor, zodat dit de slurf is. De olifant staat in het midden en telt tot 10. Bij 10 mag de olifant gaan tikken, met de slurf. Wie getikt is, wordt ook een olifant en mag mee gaan tikken. Je kan door gaan tot alle kinderen olifant zijn, maar je kan ook een bepaald aantal afspreken, bv. 5. Zijn er vijf olifanten, dan ben je wel een olifant, maar ga je op de grond zitten. Op deze manier ontstaat er een tikspel met hindernissen.

De krokodilAlle kinderen staan in de kring en houden elkaar vast met de handen. Eén leerling mag de krokodil zijn. De krokodil gaat even uit het speellokaal en er wordt iemand aangewezen die de krokodil mag vangen. De krokodil wordt geroepen en de kring gaat de ene kant op draaien en de krokodil loopt in tegenovergestelde richting. Ondertussen wordt onderstaande liedje gezongen (of opgezegd), is het afgelopen dan blijft de kring stil staan en mag de leerling die aangewezen was om de krokodil te vangen de handen loslaten en om de kring heen de krokodil proberen te vangen (tikken). De krokodil mag ook in de kring gaan, op de plaats waar de vanger heeft gestaan. Hier mag hij niet meer gevangen worden.Hierna wordt er een nieuwe krokodil en een nieuwe vanger gekozen.Een ‘t grote donkere oerwoud, woont een krokodilIedereen die in dat oerwoud kwam beet ie in zijn bilStoute, stoute krokodil,Waarom bijt jij in mijn bil?(is gemaakt op: In de Haagse stadsbus, daar zat een krokodil)

De krokodil zwemt…Teken een brede rivier in het speellokaal, houd wel voldoende ruimte tussen de rivier en de zijmuren. Leg in het midden een mat. Dit is een eiland, waarop de krokodil ligt. Als de leerkracht op de handtrom slaat, zeggen de kinderen: ”Hallo krokodil”, waarop de krokodil antwoord: “Als je zin hebt, mag je hier wel ……………… spelen, zwemmen, springen in het water”. De kinderen spelen in het water, maar plotseling roept de krokodil: “Ik pak je”. De kinderen moeten dan zo snel mogelijk zien dat ze uit het water komen en de krokodil probeert ze de tikken.

Spelen op het plein:De spelen van het speellokaal kunnen ook op het plein gespeeld worden.

https://nl.pinterest.com/.../boekenbingo-dieren-van-de.../

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.