Bovenbouw: Binnenstebinnen

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 22:01

Binnenstebinnen (Jan Paul Schutten & Arie van ’t Riet)

 

Korte samenvatting:

Aan de hand van mooie röntgenfoto’s wordt er uitleg over de dieren gegeven. Doordat het zulke bijzondere foto’s zijn en je het binnenste van de dieren ziet, krijg je een andere kijk op de dieren.

 

Bewegingsonderwijs:

Levend memory

Maak kopietjes van de foto’s, waarbij je zorgt dat je van elk soort dier (zoogdier, vogel, reptiel, etc.) evenveel hebt, bijv. 4 of 5. In de gymzaal zet je pionnen neer aan de andere kant van de zaal, daar leg je de plaatjes onder. Net als dat je memorykaartjes neerlegt.

Ieder team gaat proberen zijn eigen dieren bij elkaar te vinden. Om de beurt rent er iemand naar een pion en pakt een dier. Dit dier komt mee terug. Hoort dit dier bij je team? Dan leg je het neer en rent nummer 2 zo snel mogelijk naar de pionnen. Hoort het dier niet bij je team? Dan neemt nummer 2 dit plaatje weer mee terug naar de pionnen, legt het onder de pion en pakt een ander plaatje. Wie heeft als eerste al zijn plaatjes compleet? Kan je de dieren nog wel herkennen en dus bij de goede soort neerleggen?

 

Kreeftentikkertje:

Materiaal: Stoepkrijt, pylonen of banken om het veld mee aan te geven Beginsituatie: Twee kinderen zijn de tikkers (kreeften), de rest van de kinderen zijn de lopers. De tikker gaan op hand en voeten (met buik naar boven) op het startsignaal alle lopers proberen te tikken. Als een loper is getikt wordt hij ook een kreeft en helpt mee met tikken. Als alle lopers zijn getikt is het spel afgelopen en kiezen de tikkers twee nieuwe tikker uit. Moeilijker voor de tikker: Groter speelveld maken Tip voor de lopers Makkelijker voor de tikker: Kleiner speelveld Een extra tikker Tip voor de tikker Tips voor de tikker: Snel bewegen en alle kanten op kijken, veras de lopers! Af en toe even uitrusten, dan kan je later weer wat sneller voortbewegen Tips voor de lopers: Kijk altijd naar de tikker, verlies hem niet uit het oog. Maak schijnbewegingen, daarmee veras je de tikker en weet hij niet welke kant die op moet Kleine korte pasjes maken met je voeten dan kan je extra hard rennen. Tip voor de lesgever: de tikkers zijn in het begin van het spel in een groot nadeel, maak het veld echt niet te groot, dan is de lol er snel af bij de tikkers maar ook bij de lopers.

 

Creatief:

Vouw een papier dubbel. Leg het papier met de vouwlijn naar onderen en de open kant naar boven. Schrijf je naam aan elkaar, waarbij de onderkant van de letters de vouwlijn raken (heb je lange letters als de f, g, j, p, q en y? Dan raken zij de lijn en de overige letters niet. Maak de letters daarna dikker door er een lijn op 0,5 cm om heen te trekken. Knip dan over de lijn alle letters uit. Waar de letters de vouwlijn raken, stop je met knippen en laat je de vouwlijn vast. Als je het hebt uitgeknipt en je vouwt je naam open, dan lijkt het net een skelet. Dit kun je met je eigen naam doen, maar natuurlijk ook met de namen van de dieren uit het boek.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-binnenste-binnen/?eq=binnenste&etslf=NaN

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.