Bovenbouw: Kinderen van Adam

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 20:44

Kinderen van Adam (Petra van Helden & Els van Egeraat)

 

Korte samenvatting:

In dit boek staan verhalen uit de Koran beschreven. De verhalen zijn heel herkenbaar voor diegene die de verhalen uit de bijbel kennen. In beide boeken staan dezelfde verhalen! Soms is het verhaal een beetje anders dan die in de bijbel. In dit boek lees je de verhalen van Abraham, Adam en Eva, Noach, Mozes, Jona, Jozef en nog meer.

 

Bewegingsonderwijs:

Het bedenken van bewegingsspelletjes bij dit boek is nog wel een uitdaging. Bij verhalen uit de bijbel gaat het heel vaak over vertrouwen hebben in een ander, in jezelf en in elkaar.

Spelen die met vertrouwen te maken hebben zijn:

-stoeispelen, leren vertrouwen op je eigen lichaam en je eigen kunnen, maar ook vertrouwen hebben in een ander. Die ander moet immers goed luisteren, want als er een grens bereikt is moet die worden aangegeven.

-acrogym heeft ook met vertrouwen te maken. Vertrouw op elkaar dat je blijft staan en elkaar vasthoudt en niet zomaar loslaat.

-elkaar helpen tijdens de gymles heeft ook met vertrouwen te maken. Vertrouw je de ander dat die jou opvangt bij de handstand? Vertrouw je er op dat je een hand krijgt als je over een wiebelbank balanceert?

 

Groene spelen in de gymzaal gaan over samenwerken en vertrouwen hebben. Deze spelen zijn geschikt als de sfeer veilig is in de groep. Een voorbeeld hiervan is:

Zet een dikke mat rechtop en laat die vasthouden door leerlingen. Een leerling klimt omhoog bij de dikke mat en probeert er daarna overheen te komen en aan de andere kant naar beneden te gaan. De leerlingen moeten elkaar helpen met het op de mat klimmen, de mat rechtop houden en zorgen dat de leerling weer veilig beneden komt.

 

Creatief:

Bij de verhalen uit dit boek zijn veel creatieve verwerkingen te bedenken. Veel mogelijkheden zijn al op internet te vinden. Ik zal ze hier niet allemaal noemen.

 

Maak een aantal groepen. Iedere groep is verantwoordelijk voor het maken van een boekrol van één van de figuren uit het boek: Adam, Noach, Abraham, Jona, Jozef, Mozes. Het verhaal wordt in stukjes opgedeeld en ieder tekent het een stuk van het verhaal. Dan worden alle delen samen geplakt op een lange strook papier (behangrol?). Aan het uiteinde van de strook komen twee stevige latjes. Daarmee kun je de papieren oprollen (naar elkaar toe). Zo ontstaat er een boekrol van het verhaal.

 

Noach: Maak met de hele klas de boot van Noach na. Dit kan met karton, lollystokjes, papier, etc. Zorg ervoor dat de dieren twee aan twee bij de boot zijn, zodat ze naar binnen kunnen gaan. De dieren kunnen van papier, stof, draad, karton, wasknijpers, klei, etc. gemaakt worden. Hoe meer divers het materiaal is, hoe duidelijker de verschillen tussen de dieren te zien zal zijn.

 

Maak een doolhof voor een ander. Zorg voor een moeilijk doolhof waarbij er veel bochten en kronkelweggetjes te vinden zijn. Welk doolhof maak je? Mozes die naar de Rode Zee moet, Noach die naar zijn boot moet, de slang met de appel die Adam zoekt, etc. Geef je doolhof aan een ander. Hij moet de uitgang proberen te vinden. Maak van te voren eventueel kopietjes zodat meerdere kinderen het doolhof kunnen maken.

 

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-de-kinderen-van-adam/?eq=kindere&etslf=3839

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.