Bovenbouw: Rozen voor de zwijnen

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 17:30

Bovenbouw Rozen voor de zwijnen – Ted van Lieshout

 

Spreekwoorden zijn tegenwoordig minder bekend en ingeburgerd dan ze een aantal jaren geleden waren. Juist daarom is het goed om er wel aandacht aan te schenken.

De helft van het spreekwoord; Zorg voor een veel spreekwoorden, die de kinderen zelf op kunnen zoeken en op kunnen schrijven. Deze moeten in twee delen (2 briefjes) worden opgeschreven, bijv. Wie een kuil graaft voor een ander…… valt er zelf in. Verspreid al de briefjes over de ruimte en ga op zoek. Vind je een briefje dan schrijf je op wat je leest en ga je op zoek naar de andere helft van het spreekwoord om het compleet te maken.

Variaties; de spreekwoorden worden in 2 delen opgeschreven en er wordt ook een lijst met de complete spreekwoorden gemaakt. Ken je het spreekwoord niet, dan kun je op de lijst kijken welke helft je nog moet zoeken om jouw spreekwoord compleet te maken.

Leg het begin van de spreekwoorden aan de ene kant van de ruimte en de andere helft aan de andere kant. Dan wordt het zoeken iets makkelijker.

Pak het briefje met het spreekwoord en zoek de andere helft erbij. Laat het door iemand controleren die dit als taak heeft en breng de briefjes weer terug.

Pak een briefje en als je het hele spreekwoord weet (zonder op de lijst met de complete spreekwoorden te kijken) dan mag je dit gelijk laten controleren door de controleur.

 

Kwartet; Schrijf op kaartjes spreekwoorden, zorg dat deze snel en duidelijk te lezen zijn. Maak groepen en geef iedere groep een aantal kaarten die bij hun honk liggen. Ga op jacht naar andere spreekwoorden zodat je een kwartet kan vormen. Maar ondertussen kunnen je eigen kaarten ook van je honk gepakt worden. Probeer zo snel mogelijk een kwartet te maken. Als je een kwartet hebt, dan moet je uitleggen waarom het een kwartet is. Bijvoorbeeld; het gaat over dieren, het gaat over lichaamsdelen, er komt een beweging in voor, etc. Als het een juiste kwartet is (uitleg klopt) dan leg je het kwartet apart, die mag niet meer gestolen worden door anderen. Klopt het niet? Dan de kaarten neerleggen en weer verder gaan.

 

Zoekplaat; maak een grote afdruk van het schilderij van Breugel en speel ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Iemand noemt een detail van het schilderij en de ander gaat zoeken.

 

Vader en zoon; maak afdrukken van beide schilderijen. Zoek de verschillen in beide schilderijen. Schrijf deze op of zet er een rondje omheen. Lamineer eventueel de schilderijen, zodat je met een white-board stift kan omcirkelen en anderen het ook kunnen gebruiken.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.