Middenbouw: Bam! Val niet in de vulkaan

Gepubliceerd op 29 juni 2024 om 17:30

Middenbouw Bam! Val niet in de vulkaan – Marc ter Horst

 

De vloer is lava; probeer van de ene kant van de ruimte naar de andere kant te gaan zonder de grond te raken. Leg eventueel verschillende materialen neer die je kan gebruiken om op staan om ergens te kunnen komen. Deze mag je niet verplaatsen.

Voeg eventueel een tikker toe om het spel meer uitdaging te geven. De tikker mag ook niet in de lava staan. In de gymzaal kun je er apenkooi van maken.

 

Actieve vulkaan; loop door elkaar heen in een ruimte waar verschillende materialen staan/ liggen/ hangen/ etc. Iemand roept: De vloer is lava! Binnen 5 tellen moet iedereen zorgen dat hij niet meer op de grond staat of met een lichaamsdeel de grond aanraakt. Degene die dit niet binnen de tijd lukt is af. Wanneer iedereen steeds snel is, kun je de tijd ook verkorten of er specifieke opdrachten aan geven.

 

Op het randje van de vulkaan; zet een aantal pionnen op een rij, op iedere pion komt een pittenzakje (steen) te liggen. Een halve meter na de laatste pion is het ‘binnenste van de vulkaan’ (daar staat iemand). Welk pittenzakje durf je te pakken van de vulkaanrand zonder dat je door lava wordt geraakt? De lava is de persoon die zo snel mogelijk de ander probeert te tikken. Ben je getikt? Dan ben je door de lava overspoeld. Je moet blijven staan waar je getikt bent (je wordt een obstakel). Ieder pittenzakje is een aantal punten waard, hoeveel punten kan je verzamelen?

Varieer in aantal deelnemers, de waarde van de zakjes, de afstand van de pionnen, etc.

 

Hoe ver komt de lava….; bouw verschillende vulkanen qua hoogte, steilheid en vorm. Is de vulkaan kaal of staan er obstakels op? Laat verschillende materialen naar beneden glijden/ rollen (knikkers, water, auto’s, etc.). Hoe ver kan de lava komen? Wat is belangrijk als je wil dat de lava ver komt of juiste niet?

 

Lava!; teken een vulkaan en laat de lava uit de vulkaan spuiten, stromen, etc. Doe dit door met twee handen tegelijk de lava te maken. Maak rechte strepen, kronkelige strepen, korte strepen, etc.

Teken met stift, krijt, potlood, etc. Teken op papier, een krijtbord, de grond.

 

Stromende lava; Teken een lava op papier. Druppel er wat gekleurde ecoline op. Met een rietje blaas je de ecoline van de vulkaan af. Wat gebeurt er als je hard blaast of juist zacht? Houd je het rietje stil of beweeg je het rietje tijdens het blazen.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #steam #lateralisatie #tweehandigwerken #mondmotoriek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.