Middenbouw: Er was ook eens

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 17:30

Middenbouw  Er was ook eens – Milouska Meulens

 

Zandbakwereld; Maak de Kustenaren, Bergtoppers, Vallijvige, Moerassige en Bomosapiens met hun omgeving in de zandbak of zandtafel. Hoe ziet de wereld er dan uit? Hoe kan de je de mensen maken, met welk materiaal?

 

Zandloper; Welke beweging kan je in 1 minuut heel makkelijk volhouden? Bijv. springen, op 1 been staan. Draai een zandloper om van 1 minuut en kijk of je het volhoudt. Wat zou je heel lastig vinden om 1 minuut vol te houden? Probeer dit ook 1 minuut te doen. Lukt het? Lukt het niet? Tot hoever kwam je dan? Wat kan je doen om wel tot 1 minuut te komen?

 

Rollen; maak schuine vlakken in de gymzaal en ga rollen. Rollen als een boomstam, rollen als een bolletje of een koprol. Rol je scheef, dan ga je oefenen om recht van het schuine vlak te rollen.

 

Slim en sluw; op een mat liggen een aantal voorwerpen en er staat een bewaker. Speel met max 5 personen en een bewaker. De personen proberen de schatten van de mat te stelen zonder getikt te worden. De bewaker mag niet van de mat. Ben je getikt? Terug naar de startlijn en doe weer mee. Ben je getikt met een voorwerp in je hand? Voorwerp terugleggen, terug naar de startlijn en weer meedoen. Kan de bewaker zijn voorwerpen op de mat houden gedurende het spel?

Variatie: pas de grootte van de mat (kleine mat, dikke mat, meerdere matjes) of spreek af dat de bewaker minstens 1 voet op de mat moet houden.

 

Doorfluistertje; iedereen gaat op een aantal meter van elkaar af staan. De eerste bedenkt een zin en gaat met een beweging (springen, hinkelen, etc.) naar de ander toe en fluistert de zin in zijn oor. Zo ga je door tot het einde. Is de zin nog hetzelfde?

Variaties; iedereen die staat te wachten staat niet stil maar beweegt (spreid-sluit, huppelen, dansen, etc.) of staat op 1 been. Ben je aan de beurt geweest dan beweeg je mee met nummer 2 naar de volgende. Je komt dan allemaal bij de laatste uit.

Variatie met tikken; De tikker bedenkt een woord of zin en gaat iemand tikken. Ben je getikt? Dan krijg je het woord of de zin te horen. De getikte wordt dan de tikker. Controleer aan het einde van het spel het doorgegeven woord of de zin.

Rekenvariatie: Bedenk sommen om door te geven. Spreek van te voren af wat voor soort sommen je gaat doorgeven, bijv. sommen tot 100.  Hier kan je heel goed meerdere groepen en verschillende soorten sommen maken! Het kan steeds dezelfde som zijn die aan het einde herhaald moet worden, maar het kan ook een veranderbare som zijn. Zorg dan voor pen en papier. Nummer 1 bedenkt een som waar hij het antwoord van weet. Hij gaat iemand tikken en geeft de som door. Is het antwoord niet goed dan gaat de tikker iemand anders tikken. Als het antwoord wel goed is wordt hij de nieuwe tikker. De eerste tikker gaat naar de pen en papier en schrijft de som met het antwoord op. De nieuwe tikker bedenkt een som met het antwoord dat hij net gaf. Tikt de volgende en als het goed is, dan bedenkt die weer een nieuwe som. Alle sommen en antwoorden worden op het vel geschreven netjes onder elkaar. Aan het einde van het spel kunnen de dominosommen worden gecontroleerd of het echt goed is.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.