Onderbouw: Was de aarde vroeger plat

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 22:01

Was de aarde vroeger plat? (Bette Westra & Sylvia Weve)

Korte samenvatting:Gedichtenbundel naar aanleiding van allerlei vragen van kinderen over het ontstaan van de aarde, de tijd, het licht, etc. Het zijn moeilijke vragen waar niet zo een antwoord op te geven is. De gedichten doen een poging tot het geven van een mogelijk antwoord.

Dit is een erg lastig boek om bewegingsmogelijkheden bij te bedenken. De meeste vragen gaan over abstracte dingen, die niet concreet weer te geven zijn.

Spelletjes in het speellokaal:Was de aarde vroeger plat? Hierbij kun je een hoek maken (of onderdeel van de gymles) waarbij balanceren centraal staat. Een balansplank of bord om de platte aarde te symboliseren. Probeer ook een aantal grote fitnesballen daarbij neer te leggen. Op een grote bal (eventueel skippybal) kunnen de kinderen ook balanceren. Dit vergt weer een andere balans dan op de plank.

Variaties voor de bal:Kinderen kunnen zitten op de bal met de voeten aan de grond.Nu kun je gaan klappen in je handen terwijl je op de bal blijft zitten.Klap links en rechts van je lichaam terwijl je op de bal blijft zitten.Zit op de bal en tip op en neer (je komt steeds een beetje los van de bal, maar rolt er niet af).Ga op je buik op de bal liggen en rol heen en weer (je zet af met je voeten en rolt door tot je handen op de grond komen, dan zet je weer af met je handen en rol je terug naar je voeten).

Variaties voor de plank:Zit in evenwichtZit in evenwicht met je ogen dichtSta in evenwichtSta in evenwicht en gooi een balletje op en neer

Wat was er eerder; het kip of het ei?Kip en ei tikkertje. Een kind is de tikker en is de kip. Hij zit op het nest (matje) met veel eieren (pittenzakken of tennisballen). De vossen proberen nu de eieren te stelen van de mat. De kip verdedigt zijn eieren door de vossen te tikken als ze een ei gepakt hebben. De kip mag niet van de mat af. Heeft de vos een ei gepakt dan neemt hij die mee naar een verzamelplek. Word je getikt met een ei in de hand dan moet je die terugleggen. Ook moet de vos eerst de verzamelplek even aantikken voor hij weer een nieuwe poging mag doen.

https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-was-de-aarde-vroeger-plat/?eq=was%20de%20aarde&etslf=4876

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.